fallback

Ерик Шмид продава огромен пакет с акции

В рамките на две години председателят на Google се разделя с половината от дела си в компанията

08:10 | 11.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ерик Шмид отново пуска акции от Google на пазара. Снимка: Ройтерс

Председателят на борда на директорите на американския онлайн концерн Google Ерик Шмид има намерение да продаде в рамите на една година акции за около 2,5 млрд. долара. По този начин той ще се раздели с около 40% от общия си пакет в кокманията, пише The Wall Street Journal.

Шмид иска да продаде 3,2 млн. от своите 7,6 милиона акции в Google, както става ясно от задължителното уведомление до пазарните регулатори в САЩ. Причина за планираната сделка е дългосрочната стратегия на Шмид да диверсифицира своите активи и да разполага с ликвидни средства.

В петък акциите на Google приключиха търговията при цена 785,37 долара за брой.

Говорител на Google нарече плановете рутинна диверсификация на активите. Шмит и компанията щели да продължат да са напълно свързани.

57-годишният Шмид и през последната година имаше подобни планове, като се раздели с около 1,8 млн. акции  на стойност около 1,2 млрд., показват данни на InsiderInsights.com.

Ако той изпълни плановете си, през 2013 г. Шмид ще намали наполовина участието си в Google в рамките на две години. Тогава той ще има 1,3 процента от акциите от Google в сравнение с 2,3% в края на декември 2012 г. Същевременно обаче той ще контролира 5 на сто от правата на глас, тъй като някои от неговите акции са с право за по няколко гласа.

През септември 2012 г. списание Forbes оцени състоянието на Шмид на около 7,5 млрд. долара. По този начин той заема 45-о място сред най-богатите американци. През април 2011 г. Шмид се оттегли от позицията си на главен изпълнителен директор и пое тази на председател на борда на директорите на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 09.09.22 г.
fallback