fallback

Apple и Samsung държат 103% от печалбата при телефоните

За останалите компании става все по-трудно да се наложат на пазара

15:33 | 07.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската технологична компания Apple и най-големият в света концерн за потребителска електроника Samsung продължават да обират лъвския пай от печалбата в бизнеса с телефони.

Според новите изчисления на анализаторите от инвестиционната банка Canaccord Genuity за цялата 2012 г. на двете компании общо се падат 103% от оперативната печалба на бранша. Само за четвъртото фискално тримесечие делът е 101%. Делът е по-висок от 100, тъй като конкурентите Research In Motion, Nokia, Motorola и Sony в този времеви отрязък са регистрирали значителна оперативна загуба.

Единствената друга компания, която има положителен резултат през 2012 г., е HTC, на която обаче се пада само 1% от печалбите в индустрията. HTC може да се наслади на широка подкрепа от мобилните оператори, но смартфоните от серията One не се радват на радушно търсене от страна на крайните потребители.

"Като се има предвид текущата динамика на конкуренцията ние вярваме, че Apple и Samsung ще запазят през първото тримесечие на 2013 г. господстващото си положение", пише анализаторът Майкъл Уолкли. В периода до март Samsung вероятно ще скъси изоставането си от Apple.

На самата американска технологична компания през четвъртото тримесечие на 2012 г. се падат цели 72% от печалбата в индустрията, с 13 процентни пункта повече спрямо предходното тримесечие, се казва в анализа на Уолкли. За цялата 2012 г. делът на производителя на iPhone е 69%. 

Данните потвърждават една тъжна истина в бранша на мобилните телефони – едва ли някой доставчик ще успее да оживее, ако двата гиганта задържат за продължителен период от време по-голямата част от печалбата. Предвид и все по-засилващия се натиск от страна на китайските Huawei и ZTE в по-ниския ценови сегмент за останалите конкуренти ще е все по-трудно да стъпят на краката си.

За приключващото през март ново тримесечие прогнозата за Apple е малко по-песимистична. Причината е, че през декември производителят е засилил производството на iPhone 5, което е довело до по-големи складови наличности. Освен това било много вероятно още през първото полугодие на 2013 г. компанията да представи нов модел iPhone. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
fallback