fallback

Южна Европа вгорчи резултатите на Vodafone

Заради европейската криза ръстът на приходите намалява темпото си

11:46 | 07.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За "много трудни пазарни условия в Европа" предупреди базираният в Лондон мобилен оператор Vodafone, отчитайки днес по-силен от очакваното спад в приходите през последното тримесечие.

Приходите от услуги (телефонни разговори и интернет достъп, без продажба на устройства) са спаднали за последните три месеца на 2012 г. с 2,6% до 10,37 млрд. паунда, като най-силен срив има в Испания и Италия, обяви операторът.

Резултатите отразяват по-слабото използване от страна на съществуващите клиенти в Европа, отбелязва компанията. По-бавен растеж има и на развиващите се пазари като Индия и Южна Африка. Анализатори очакваха спадът да е по-скромен – в размер на до 2,4%. 

"Нашите резултати продължават да отразяват много трудните пазарни условия в Европа", каза главният изпълнителен директор Виторио Колао.  "Ние ще се заемем с това чрез твърди действия за ефективност на разходите и продължаваме да инвестираме в области с потенциал за растеж“. Компанията ще затегне кранчето на разходите и ще вложи пари в развитието на LТЕ мрежите. 

В Италия приходите се сриват с 13,8%, а в Испания – с 11,3%.

Vodafone се бори и с нарасналата конкуренция и нови нормативни актове във Великобритания и Германия. Приходите от услуги в Германия са намалели с 0,2%, а във Великобритания падат с 5,2%.

Турция и Индия остават силно развиващи се пазари, с ръст от 18,4% и 9% съответно, но това е по-бавно нарастване, отколкото през предходните тримесечия.

Повече положителни новини дойдоха от пазара на смартфони. Vodafone заяви, че приходите от данни са се увеличили силно, като една трета от клиентите в Европа вече използват смартфони.

В САЩ Verizon Wireless, в която Vodafone държи 45%-ен дял, отчита ръст на приходите от 8,7 на сто благодарение на силно нарастване на броя нови клиенти.

За приключващата през март година операторът очаква оперативна печалба между 11,1 и 11,9 млрд. паунда.

Въпреки че резултатите са по-слаби от очакванията, акциите на Vodafone's поскъпнаха в началото на сесията в Лондон с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
fallback