fallback

Турски издател може да спаси Frankfurter Rundschau

Бъдещето на 450 редактори на регионалния вестник остава неясно

17:23 | 06.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Кой в Германия е чувал за турския всекидневник Sözcü? Вероятно не много – например германци с турско потекло. Както и редакторите на Frankfurter Rundschau (FR). Защото за журналистите турският вестник скоро може да играе водеща роля. Издателят Бурак Акбай ще представи през следващите дни подобрена оферта за изпадналия в несъстоятелност германски вестник. В края на миналата година Акбай изрази интерес за придобиване на медията. Той вижда икономическа основа за това да съхрани FR със "смелата си журналистика" като национално значим ежедневник, предава информационна агенция dpa.  Интересен за турците бил и онлайн бизнесът на вестника.

Така за 450-те служители на Frankfurter Rundschau безизходицата от последните седмици продължава. Синдикът Франк Шмит вече обяви два пъти, че парите привършват. Но в края на декември, както и в края на януари синдикатите намираха още пари и позволяваха на синдика да продължи преговорите. Въпреки това също така е ясно: стотици работни места ще бъдат закрити, тъй като и FAZ, и турските издатели Akbay разчитат на малък редакционен екип. Ясно е също така, че първата оферта от Турция не е приемлива за синдика. Акбай обаче се доказа като готов за преговори предприемач. Той познавал вестника и печатарския бизнес и знаел, че неговата оферта е била твърде ниска. И затова в момента я подобрява, предаде DPA.

Все пак по-голяма възможност за придобиване засега има градският конкурент FAZ. За разлика от много вестникарски спекулации, плановете не предвиждат сливане на Rundschau с консервативния Frankfurter Neue Presse в местен вестник. Мислело се по-скоро за надрегионален модел, а федералната антимонополна служба вече разглеждала офертатата. Пазителите на конкуренцията искат да си изяснят дали пазарният дял на добре известния като ляволиберален вестник Rundschau при изчезването му от пазара би попаднал във FAZ и дали е налице сериозна алтернатива за купувач за вестника. Тук Акбай вижда своя шанс: "Аз не мисля, че гражданите на Франкфурт искат картел", каза той. Турчинът залага на запазването на независима компания.

Германският пазар е интересен за Акбай и отвъд ангажимента му към FR. Още през февруари Sözcü ще започне да излиза и в Германия. Конкурентите Hürriyet, Milliyet и Zaman отдавна са етаблирани заглавния за около 4 млн. турци, които живеят във федералната република. Когато  42-годишният издател започна преговорите с местни печатници във Франкфурт, стана ясно, че и Frankfurter Rundschau ще обяви фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 07.09.22 г.
fallback