fallback

Nasdaq е заплашена от глоба в размер на до 5 млн. долара

До плащането на сумата може да се стигне при извънсъдебно споразумение със SEC по случая с IPO-то на Facebook

16:06 | 06.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Американската борса Nasdaq и комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) са на път да постигнат извънсъдебно споразумение във връзка с допуснатите през май по време на първичното публично предлагане на Facebook грешки. Както пише Wall Street Journal, преговорите са в начален стадий, а в случай, че бъде постигнато споразумение, Nasdaq е заплашен от глоба до 5 млн. долара.

Разследването на SEC се фокусира върху техническите проблеми, които забавиха покупките и продажбите на акции на Facebook акция в първия ден за търговия. Комисията по ценните книжа и фондовите борси вероятно ще приеме нови разпоредби, за да предотврати повторение на такава техническа грешка от страна на Nasdaq, се казва в материала на WSJ.

На 18-и май търговията трябваше да започне в 18:05 наше време, но закъсня с около половин час, тъй като трейдърите са имали проблем с коригирането или отмяната на поръчки, които са били въвеждани в търговската система на борсовия оператор от 14:30 (место време) нататък. Редица брокери заявиха, че и до края на деня Nasdaq, която иначе дава потвърждение за поръчките за секунди, е бавила потвържденията. „Ние трябваше да търгуваме напълно слепешком", каза търговец в Morgan Stanley, който е подал повече от 30 искания за покупка.

Брокер в Raymond James Financial е чакал напразно потвърждение на поръчки за покупка, подадени преди започването на търговията на цена от 42 долара за акция. „Подобни неща са се случвали, ако пазарът тръгне като луд, но не и ако става дума само за една акция“ казва дилър.

Инвеститор от Мериленд обвини в съда оператора на борсата в „немарливост“. Филип Голдберк пусна до щатския съд в Манхатън общ иск от името на инвеститорите, които заради техническите проблеми са загубили пари на 18-и май. Nasdaq призна още в първните дни, че е допуснала грешка при IPO-то. SEC вече започна проверка и на този проблем.

Според предишна статия в Wall Street Journal Nasdaq би спрял търговията с Facebook, ако е знаел размера на техническите проблеми. Това поне е признал мениджърът на Nasdaq Ерик Нол пред клиенти. "Борсата щеше да спре търговията, ако бяхме наясно колко големи са техническите проблеми“, е признал той.

Представители на Nasdaq обявиха още в началото на юни, че системата за търговия на технологията борса ще бъде преразгледана. В допълнение те заявиха, че са готови да предоставят обезщетения на инвеститорите. Според изчисления на WSJ инвеститорите са загубили вследствие на техническите проблеми около 500 млн. долара. Общите загуби на инвеститорите, включително големи компании като Knights Capital, Citadel, търговските подразделения на банките UBS и Citigroup, се оценяват на поне 100 млн. долара, като засега борсата плати 13,7 млн. долара, пише WSJ.

Самите инвеститори обаче обвиняват за своите загуби също така и социалната мрежа. Като цяло срещу нея бяха заведени около 50 дела. Според ищците Facebook е задържала важна информация като например значително намалена прогноза за растеж. В първия месец след началото на търговията акцията загуби до 30% от стойността си.

Facebook обаче настоява на невинността си и отрича всякакво закононарушение. Вместо това социалната мрежа вменява цялата вина на Nasdaq. Не липсата на информация, техническите проблеми при IPO-то били довели до спада на акциите. Главният изпълнителен директор на Nasdaq Робърт Грейфелд обвини част от своя персонал в "арогантност".

Wall Street Journal очаква, че въпреки текущите преговори между SEC и Nasdaq в следващите месеци няма да се стигне до конкретно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 10.09.22 г.
fallback