fallback

Baidu разочарова с най-слаб ръст на печалбата от три години

Акциите на китайската търсачка потънаха с близо 7 на сто след отчета за последното тримесечие

10:26 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-голямата търсачка в Китай – Baidu, разочарова инвеститорите с финансовия си отчет за последното тримесечие. Компанията е постигнала най-слабия ръст на печалбата си от 2009 година насам, притисната от нарастващата конкуренция и преминаването на потребителите към мобилни устройства, пише Ройтерс.

Печалбата за четвъртото тримесечие е в размер на 448,7 млн. долара, което е увеличение с 36 на сто на годишна база. При приходите ръстът е с 41,6% на годишна база до 1,017 млрд. долара.

И печалбата, и приходите се оказаха над очакванията на анализаторите, но въпреки това акциите на Baidu пропаднаха с почти 7 на сто след отчета до 100 долара за брой.

Според анализатори разочарованието идва от силно забавените темпове на ръст. За настоящото тримесечие от Baidu очакват ново забавяне, като са заложени приходи между 945,5 и 975,5 млн. долара.

От компанията вече предупредиха, че последното тримесечие е било слабо заради забавянето на китайската икономика. Анализатори на технологичния сектор пък изказват опасения, че бързо променящите се потребителски навици и все по-острата конкуренция ще натежат на приходите в близко бъдеще.

Сериозна заплаха е нарастващият дял на търсенето през мобилни устройства, което носи на компанията далеч по-малко приходи като реклама в сравнение с традиционните десктоп версии на услугите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
fallback