fallback

Катарският телеком държи 64% от Asiacell

Иракският мобилен оператор Asiacell набра 1,5 млрд. долара при листването си на борсата

14:24 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Иракският мобилен оператор Asiacell набра 1,5 милиарда долара при листването си на борсата. Първичното публично предлагане се разглеждаше като вот на доверие от инвеститорите към страната, предаде Ройтерс. 

При публичното офериране в неделя инвеститорите в Asiacell – мажоритарна собственост на Qatar Telecom (Qtel) - продадоха 67,5 млрд. акции от по 22,00 иракси динари всяка.

Акциите се търгуват на борсата официално от тази сутрин. Asiacell пусна около 25% от капитала си на борсата, което оцени цялата компания на 5 млрд.  долара, а първичното публично предлагане удвои капитализацията на Иракската фондова борса.

Това беше първото голямо офериране на акции в Ирак след водената инвазия на САЩ инвазия от 2003 г. насам и най-голямото IPO в Близкия изток от 2008 г. насам.

"Малко вероятно е акциите да бъдат много ликвидни, като се има предвид, че голяма част от тях бяха купени от преки чуждестранни инвеститори, които има вероятност да задържат акциите си за дълго време", каза Хасан Алдахан, председател на багдадската инвестиционна компания Bain Alnahrai.

Около две трети от акциите бяха пласирани на чуждестранни инвеститори.  Основен купувач по време на IPO-то е била катарската компания Qtel, която вече държи 64,06 на сто от Asiacell.

Редица от местните инвеститори обаче пропуснаха IPO-то, заявявайки, че акциите са надценени.

В първия ден от търговията акциите скочиха с максимума от 10% и се търгуваха на цена от 24,2 динара на Иракската борса (ISX). Общо 780 000 акции смениха собственика си.

Asiacell бе принудена да качи една четвърт от акциите си на борсата като част от споразумението с държавата за получаването на лиценза си за дейност.

Основните й конкуренти на местния пазар са Zain Iraq, дъщерна компания на кувейтската Zain, и Korek, контролирана от France Telecom.  Подобно на Asiacell и те са задължени да предложат една четвърт от акциите си, за да получат оперативни лицензи, след като пропуснаха първоначалния срок да направят това - август 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
fallback