fallback

Акциите на Panasonic скочиха със 17%

Поскъпването на книжата е най-силно от 38 години насам

12:53 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Panasonic Corporation отчитат днес най-силния си ръст на борсата в Токио от 38 години насам, предаде Bloomberg.

Еуфорията на борсата е заради отчетената от базираната в Осака компания за разработка и производството на електроника неочаквана печалба, подкрепена от по-слабата йена, продажбата на активи и понижението на разходите след съкращенията на персонал, предаде Bloomberg.

Акциите поскъпнаха с дневния допустим лимит за компанията от 100 йени, или 17%, до 692 йени за акция. Това е и най-бързият темп на поскъпване на книжата от 1974 г. насам.

Нетната печалба, която дружеството обяви за завършилото на 31-и декември тримесечие, бе от 61 млрд. йени (658 млн. долара). Анализатори очакваха загуба от 17 млрд. йени. Акциите на компанията са регистрирани на фондовите борси в Токио, Осака, Нагоя и Ню Йорк. Производителят на телевизори, подобно на своя конкурент Sharp, отчете по-добри резултати през последното тримесечие на миналата година благодарение на сриването на йената, което повиши силно стойността на продажбите зад граница.

Освен това компанията съкрати 38 хил. работни места от април миналата година насам в опит да съкрати разходите си предвид спада в търсенето на телевизори и нарасналата конкуренция на корейските производители, предвождани от Samsung Electronics. “Panasonic изглежда направи обрат“, коментира Масамицу Охки, фонд мениджър на базирания в Токио хедж фонд Stats Investment Management Co. „Това успокоява малко страховете на инвеститорите за оцеляването им“, допълни Окхи  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
fallback