fallback

Китай е шпионирал водещите американски медии

Сред пострадалите от хакерски атаки са New York Times и Wall Street Journal

10:08 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай се е интересувал как американските медии отразяват случващото се в страната. Снимка: Ройтерс

Китайски хакери са насочили интереса си към американските медии: скоро след като New York Times съобщи за продължила месеци атака над своите компютърни системи, сега и Wall Street Journal се осмели да си признае и повдигна подобни обвинения. Китайските хакери очевидно са искали да наблюдават медийното отразяване на Китай, съобщава бизнес вестникът, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на издателството Паула Кейв поясни, че влизането в компютърните системи на вестника е "постоянен проблем". Издателството си сътрудничело с властите и външни охранителни фирми, за да защити читателите, персонала и ресурсите си. Компютърната мрежа е обновена по отношение на безопасността. Според първоначалните индикации данните на клиентите не са попаднали в нашествениците, пояснява Кейв. 

Вестникът, който принадлежи към News Corp. на Рупърт Мърдок, намира атаките от Китай за широко разпространено явление. ОсвенWall Street Journal и New York Times и други медии в САЩ са засегнати от него. ФБР разследва случая от повече от една година, пише Ройтерс, позовавайки се на запознати със случая източници. Бюрото дори обмисляло да класифицира случая като заплаха за националната сигурност.

Според по-ранни данни в редакцията на New York Times пораженията са по-големи – там са били откраднати паролите на всички служители. По този начин нападателите са си осигурили постоянен достъп до компютрите на 53-има служители на вестника. По време на атаката през есента реномираният вестник работил над статии за богатството на китайския премиер Вън Дзябао. Нападателите очевидно се интересували само от информация в тази връзка, писа вчера вестникът. Разследването на журналистите от есента показа, че фамилията на китайския премиер управлява активи за поне 2,7 млрд. долара.  Непосредствено след публикуването на материалите властите в Китай блокираха интернет достъпа до онлайн изданието на американския вестник. Според New York Times при атаките не са пострадали данни на читателите на вестника, а компютърната система отново била сигурна.

В случая с Wall Street Journal един от пътищата, водещи до атаките, стига до офиса на вестника в Пекин. Изданието обаче не пояснява как точно нападателите са придобили достъп до системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
fallback