fallback

Бумът на пластмасовите пари напълни касата на MasterCard

Печалбата без специалните ефекти за четвъртото тримесечие скача с 18% на годишна база

19:17 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нарастващото желание за плащане с карти направи оператора MasterCard по-богат. За последното четвърто фискално тримесечие американската компания отчита чиста печалба от 605 милиона долара (446 милиона евро). Една година по-рано компанията за кредитни карти можеше да се похвали с печалба от едва 19 милиона долара. По онова време на MasterCard се наложи да отдели доста високи средства за извънсъдебно споразумение с търговците на дребно в САЩ, които се оплакаха от твърде високи такси, припомня Bloomberg.

Ако не се вземе предвид сключеното с антитръстовите органи в САЩ споразумение, MasterCard е спечелила с 18 на сто повече, съобщиха от компанията в четвъртък в централата си в Ню Йорк. Споразумението бе подписано от Visa, Mastercard и някои от най-големите американски банки, като така бе решен спорът с търговци, които бяха повдигнали обвинение за фиксиране на таксите по кредитните карти.

Общите приходи от продажби нарастват с 10% до 1,9 млрд. долара. Особено силно в ерата на интернет се увеличават и покупките зад граница. Инвеститорите възнаградиха това – в предборсовата търговия акциите поскъпнаха с 4%.

Преди това и конкурентът American Express отчете добро развитие на бизнеса, но като част от корпоративна реорганизация той ще съкрати 5400 работни места. Лидерът Visa ще обяви своите резултати през следващата седмица. За разлика от American Express, Visa и Mastercard са отговорни само за обработка на плащанията, те не дават кредити. Това правят техните партньори, най-вече банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
fallback