fallback

Япония ще предложи след година тв излъчване в Ultra HD формат

Страната се надява да съживи спадащата индустрия на потребителска електроника

09:50 | 29.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Япония обяви, че със старта на Световното първенство в Бразилия през 2014 г. ще започне телевизионно предаване в Ultra HD формат. Първоначалният график предвиждаше преди стартът да е през 2016 г. Така, с по-ранната дата Япония ще бъде първата страна в света, която ще излъчва в телевизионен стандарт 4K – изпреварвайки Южна Корея.

Както пише японският вестник The Asahi Shimbun, Министерството на комуникациите се надява, че новата услуга ще съживи спадащата индустрия на потребителска електроника в Япония. Японските производители като Sony и Panasonic вече предлагат телевизори с ултрависока разделителна способност. Най-новите модели бяха представени в началото на януари на изложението Consumer Electronics Show в Лас Вегас.

След началото на прехода от аналогова към цифрова наземна технология за пренос през март 2012 г. търсенето на телевизори е в застой, се казва в доклада. Стартирането на телевизия с ултрависока разделителна способност може да увеличи продажбите отново. 4K или Ultra HD, както се наричат наследниците на HD - с изключение на телевизорите на Sony, се смята за следващата голяма еволюционна стъпка в индустрията.

При нея данните се предават в MPEG-4 със скорост 40 мегабита в секунда, резолюцията на изображението е 3840×2160 пиксела (4 пъти повече от Full HD), а честотата е 50 кадъра в секунда.

Благодарение на стандарта за компресиране HEVC (H.265), ширината на канала за предаване на 4К съдържание може да бъде по-малка, отколкото е необходимо за Full HD.

Преди броени дни френската компания Eutelsat Communications започна да излъчва пробно първия в Европа телевизионен канал във формат Ultra HD. На този етап обаче услугата е достъпна само за демонстрационни цели и не са известни плановете за комерсиалната ѝ реализация.

В момента вече се работи над 8K технология, която удвоява резолюция на 4K Ultra HD отново до 7680×4320 пиксела. Броят на пикселите е 16 пъти по-висок, отколкото в актуалния Full HD формат. Началото на 8K излъчването в Япония също се премести с две години: от 2018 до 2016-та. Тогава - отново в Бразилия – ще се провеждат летни олимпийски игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 08.09.22 г.
fallback