fallback

Samsung отчете нов рекорд на печалбата

През последните 3 месеца на 2012 г. положителният резултат е нараснал със 76% до 6,6 млрд. долара

10:08 | 25.01.13 г.

Samsung Electronics отчете рекордна печалба за третото тримесечие на миналата година, съобщи The Wall Street Journal.

Положителният резултат на компанията е регистрирал ръст от 76% на годишна база до 7,04 млрд. вона (6,6 млрд. долара). Приходите са нараснали с 18,5% спрямо същия период на предходната година до 56,1 трлн. вона.

Добри резултати отчита звеното на Samsung за производството на чипове. Стабилизира се и бизнесът на компанията с LCD дисплеи, като продължава да нараства производството на OLED екрани.

Над 60 на сто от оперативната печалба на Samsung за последните три месеца на 2012 г. е формирана от основния бизнес на компанията с мобилни телефони и телекомуникационно оборудване.

Маржът на печалбата на компанията от бизнеса с мобилни телефони обаче се е свил до 17,4%, а темпът на растеж на приходите от продажби на мобилни телефони продължава бавно да намалява. През последните три месеца на миналата година приходите от този бизнес на южнокорейския концерн са регистрирали повишение от 58%, докато през третото тримесечие беше отчетено увеличение от 82%.

Анализатори очакват маржовете от бизнеса с мобилни телефони да продължат да се свиват през годината заради засилената конкуренция.

Южнокорейският концерн обяви резулатите си само ден след основния му конкурент на пазара – Apple, който също отчете рекордни приходи в размер от над 13 млрд. долара.

Подобно на акциите на американския техонологичен гигант, които се сринаха след публикуването на отчета заради съмнителните перспективи пред компанията, акциите на Samsung също поевтиняха по време на сесията в Сеул, след като беше занижена прогнозата за продажбите на смартфони през 2013 г., отбелязва CNN.

“Бурният растеж на световния пазар на смартфони през миналата година се очаква да се укроти заради засилването на ценовата конкуренция, предизвикана от новите продукти“, посочва се в прессъобщение на компанията.

„През първото тримесечие търсенето на смартфони в развитите икономики се очаква да се забави, докато пазарите в развиващите се държави ще продължат да се развиват с бързи темпове заради по-добрата достъпност на смартфоните“, допълват от концерна.

Samsung успява да запази лидерската си позиция на пазара на „умни“ устройства в световен мащаб. Според данни на Strategy Analytics през миналата година компанията е направила доставки на 213 млн. смартфона, което подобрява всички рекорди за направени доставки за една година от която и да е компания.

„Въпреки ожесточената конкуренция на пазара и съдебните битки, Samsung продължава да вади хитови модели“, коментират от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 02.09.22 г.
fallback