fallback

Microsoft може да инвестира милиарди в Dell

Софтуерният гигант е в разговори с групата, която обмисля изкупуване на затруднения производител на компютри, разкриват медии

21:06 | 22.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Microsoft е в разговори за участие в сделката за изкупуване на производителя на компютри Dell, разкрива източник на Wall Street Journal.

Софтуерния гигант не се е обвързал, но ако се включи към инвестиционната група, обмисляща изкупуването, то вложението му ще е на стойност няколко милиарда долара, посочва източникът. С подобна информация излезе и CNBC, според която участието на Microsoft (между 1 и 3 млрд. долара) би било миноритарно в сделката, която се очаква да възлезе на 23-27 млрд. долара.

Основателят и главен изпълнителен директор Майкъл Дел преговаря с компанията за инвестиции в непублични дружества Silver Lake Partners за сделка, при която ще бъдат изкупени свободно търгуемите акции на Dell. Silver Lake се оглежда за банки, които да подкрепят сделката, както и за други инвеститори като държавни или пенсионни фондове.

Някога най-големият прозиводител на компютри в света, сега Dell има трудности с адаптацията към пазар, ориентиран към клиентите, които гледат на устройствата като на стоки. През последното фискално тримесечие (до 2 ноември) приходите от продажба на компютри намаляха с 19% на годишна база, а печалбата спадна с 47%. Въпреки, че Microsoft започна собствено производство на компютри в лицето на таблета Surface, главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър заяви, че е важно тя да продължи да разполага с диверсифицирана група от фирми производотелки, които използват нейния софтуер.

През 2011 г. Microsoft сключи партньорство с Nokia, подкрепяйки с милиарди долари затрудненият финландски производител, който от своя страна внедри софтуера на Microsoft в мобилните си телефони.

Microsoft има финансовата сила за такава сделка, след като свободните й парични средства възлизат на около 66,6 млрд. долара към края на миналия септември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
fallback