fallback

Intel разочарова с 27% спад на печалбата

Акциите на компанията потънаха с над 5% след отчета за четвъртото тримесечие

10:32 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големият производител на чипове в света – американската компания Intel, отчете 27% спад на печалбата си през последното тримесечие. В основата на това са по-слабите продажби на компютри, пише CNN.

Печалбата на Intel за последните три месеца на 2012 година е 2,5 млрд. долара, или 48 цента на акция. За същия период на миналата година бяха постигнати 3,4 млрд. долара, или 48 цента на акция. Продажбите пък са се свили с 3 на сто на годишна база до 13,5 млрд. долара.

През четвъртото тримесечие от Intel приходите от продажби на компютърни чипове са се свили с 6 на сто в сравнение със същия период на 2011 година до 8,5 млрд. долара. Това предопределя спада в печалбата, тъй като от това перо се формират около 2/3 от общия приход на компанията.

Влошаването на резултатите не е изненадващо, тъй като вече излязоха данни за спад на продажбите на компютри както през последното тримесечие, така и за цялата 2012 година.

Единственият светъл лъч в резултатите на Intel е бизнесът с продажба на чипове за центрове за бази данни. Те са нараснали с 4 на сто. При всички останали чипове обаче, включително за мобилни устройства, продажбите са паднали със 7 на сто.

Резултатите показват, че макар от Intel да твърдят, че притежават дизайна и продуктите на бъдещето, компанията остава далеч от реалността. Пример за това са и продажбите на т.нар. ултрабуци – наименование под контрола на компанията, които не са успели да достигнат заложения дял от 40% от всички продажби на лаптопи.

Според анализатори причина за лошите резултати на Intel е провалът в опитите да се противодейства на таблета на Apple iPad.

За настоящото тримесечие Intel очаква приходи между 12,2 и 13,2 млрд. долара. През цялата година пък се очаква продажбите да се вдигнат с „едноцифрен процент от нисък порядък”, съобщават от компанията.

Инвеститорите реагираха негативно на резултатите на Intel. В удължената търговия след публикуването на отчета акциите на компанията поевтиняха с 5,3 на сто до 21,48 долара за брой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
fallback