fallback

Ebay изненада анализаторите с изключително тримесечие

Печалбата през последното фискално тримесечие се е увеличила със 17%

13:52 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възродените онлайн пазари и услугата за плащания Paypal напълниха касите на Ebay. В същото време през четвъртото тримесечие онлайн търговците на пазара са се възползвали от силен приток на нови клиенти чрез мобилни приложения.

Въпреки увеличението в продажбите и печалбата в двуцифрени стойности по време на коледното пазаруване, очакванията на Ebay за 2013 г. са по-скоро скромни. Акциите на конкурента на Amazon поскъпнаха с малко над един процент в следборсовата търговия.

Основният онлайн пазар Ebay.com куцаше години наред зад данните за растежа на електронната търговия като цяло и на конкурента си Amazon. Благодарение на големите инвестиции във възможностите за търсене и нови услуги като безплатна доставка, по-простата рекламация и обратни пратки, виртуалните пазари преживяха същински ренесанс. Групата в САЩ печели и от нарастващият брой абонати на Paypal.

Ebay печели от всяка транзакция чрез мини такса и в последно време все повече клиенти ползват за обработка на своите транзакции своя смартфон или таблет. Според главния изпълнителен директор Джон Донахю през 2012 г. повече от 4,3 милиона нови потребители са ползвали този начин на разплащания.

Осъществените чрез мобилни телефони сделки за цялата година са в размер на 13 млрд. долара - повече от три пъти над сумата от 2011 г. По този начин Ebay печели много от онова, което все още причинява главоболия на Facebook – мобилното интернет потребление.

Концернът се възползва от това, че по целия свят все повече хора са в мрежата пътьом, а не само у дома си. Тези хора са почти винаги онлайн, защото смартфоните им са на една ръка разстояние.

За четвъртото тримесечие приходите на Ebay скачат с 18 на сто до почти 4 млрд. долара. Печалбата на компанията се повишава със 17% до 927 млн. долара.

С резултатите си концернът надвиши леко очакванията на анализаторите. „Това са силни данни. Дълго време бизнесът с услугите за електронна търговия (GSI) бе слаб, но сега се актвизира“, казва Бил Смийд от Smead Capital Management.

За 2013 г. концернът очаква приходи в размер на между 16 и 16,5 млрд. долара и печалба на акция от 2,70 до 2,75 долара. Целта на  Донахю сега е да завладее нови пазари. За тази цел са разработени мобилни приложения за Русия и Бразилия. Още тази година компанията ще пусне руска версия за сайта на Ebay.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
fallback