fallback

Lumia напълни касите на Nokia

Подразделението за мобилни апарати ще отчете печалба между 0 и 2% от продажбите при предварителна прогноза за загуба от около 6%

16:43 | 10.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Финландският производител на мобилни телефони Nokia Oyj обяви, че доходността от бизнеса му с мобилни апарати е надхвърлила предварителните оценки, подпомогната от възстановяващото се търсене и понижаването на разходите, съобщи специализираната във финансови новини агенция Bloomberg.

Оперативната печалба в подразделението за мобилни телефони с изключение на някои еднократни ефекти е на ниво между 0 и 2% от продажбите, се посочва в съобщение на компанията. През октомври оттам прогнозираха оперативна загуба за подразделението на ниво от около 6% от продажбите.

Нетните продажби на продукти и услуги за тримесечието са за около 3,9 млрд. евро, като са продадени общо 86,3 млн. устройства, от които 6,6 млн. смартфони, отбелязват от Ройтерс. Две трети от тях (4,4 млн. броя) са базираните върху операционната система Windows устройства от серията Lumia. От все още продаващите се модели със Symbian OS са продадени  2,2 милиона броя. 

Откакто главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп заложи на софтуера на Microsoft Corp., Nokia натрупа загуби от 4,8 млрд. евро, припомня Bloomberg. За да понижи разходите, Елъп съкрати над 20 000 служители и закри производствени предприятия и изследователски звена.

Той заложи на нови устройства, за да спре отлива на потребителите към iPhone на Apple Inc. и конкурентните продукти, които вървят със софтуера Android на Google Inc.

След публикуването на информацията акциите на Nokia се изстреляха със 16% до 3,48 евро за брой.

От компанията обаче предупредиха, че за първото тримесечие очакват вероятна оперативна загуба на ниво до 2% от продажбите, като отново възможността за грешка е до 4 процентни пункта.

Пълни детайли за финансовите си резултати за последното тримесечие Nokia ще разкрие на 24-и януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
fallback