fallback

Животът след първия iPhone

Как сделката с Apple стабилизира американския оператор AT&T

09:30 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Годината е 2006-а – времето, в което Apple започна усърдно работа върху дизайна на своя първи смартфон – iPhone. Стив Джобс се нуждаe от някои съвети за направата му. На „помощ“ му се притича Ралф де ла Вега, който по онова време заема един от ръководните постове в американската компания Cingular Wireless, днес част от мобилния оператор AT&T. Вега е основният посредник при сделката между Аpple и AT&T, след която мобилният оператор се превръща в един от първите предлагащи iPhone и работещи с него, пише в обширен анализ икономическото списание Forbes.

“Как да направим това устройство един наистина феноменален телефон? Не става въпрос за това как да направим добра стандартна клавиатура или други подобни неща – нужно ни е да направим вътрешния механизъм на радио връзката, който да функционира добре“. С тези думи Джобс започва взаимната си работа с Вега преди повече от 6 години, когато са поставени основите на партньорските взаимоотношения между Apple и AT&T по разработката на iPhone.

Тогава американският мобилен оператор AT&T представя цял наръчник от над 1000 страници, в които нагледно било обяснено в детайли как да бъде сглобен перфектният телефон, който да работи в „съзвучие“ с мрежите на оператора.

„Спомням си, че Стив ми каза да му изпратя всичко, което сме подготвили и което ще е нужно на Apple. Изпратих му мейл, както ме помоли, а само 30 секунди по-късно ми се обади учуден. Беше възмутен как първите 100 страници от въпросния наръчник всъщност са посветени на изграждането на стандартна клавиатура, както и на други стандартни подробности. Отне ми малко време, за да го успокоя, след като му обясних, че може да пренебрегне тази част от наръчника и да фокусира вниманието си върху останалата, където всичко нужно е описано нагледно“, припомня си Вега пред Forbes.

Не отнело много време и зад стените на Cingular Wireless се разпространила новината, че Apple нямало да се наложи да се „напасва“ спрямо всички изисквания на мобилния оператор. Тогавашният изпълнителен директор на AT&T се обадил на Вега и го нарекъл „луд, защото се е съгласил със странните условия на Apple”.

Всъщност Ралф де ла Вега подписва споразумение за конфиденциалност в офиса на Джобс, което го принуждава да пази в тайна всеки възможен детайл около изграждането на устройството. Вега не можел да разкаже с подробности за бъдещия смартфон дори на своите шефове, които го обсипвали с въпроси. Членовете на борда на директорите дори не успяват да видят прототип на модела до момента, в който сделката между Apple и AT&T не се състояла само месеци преди първият iPhone да бъде представен пред света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
fallback