fallback

Oracle отчете 18% ръст на печалбата за второто си фискално тримесечие

Тримесечният доклад на софтуерната компания е положителен знак за целия технологичен сектор, коментира анализатор

09:56 | 19.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лари Елисън уверява, че и при хардуера компанията ще излезе на печалба. Снимка: Ройтерс

Благодарение на силните продажби на софтуер американският технологичен концерн Oracle отчита силен ръст на печалбата за последното тримесечие, което е второто фискално тримесечие за компанията. Между септември и ноември е отчетен ръст на печалбата от 18 на сто до 2,58 млрд. долара, или 53 цента на акция, обяви компанията във вторник след края на борсовата сесия. Година по-рано печалбата е била в размер на 2,2 млрд. долара, или 43 цента на акция.

По този начин базираната в калифорнийския град Редууд Шорс компания надмина очакванията на анализаторите, предава Ройтерс. Освен това в Европа американците успяват да повишат пазарния си дял за сметка на германския си конкурент SAP.

„Аз бих го нарекъл предварителен коледен подарък", заяви анализаторът на FRB Capital Markets Даниел Ив, позовавайки се на цифрите. Тримесечният доклад на Oracle според него е положителен знак за целия технологичен сектор. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,6% в следборсовата търговия.

В сравнение с миналата година третият най-голям производител на софтуер в света е продал със 17% повече компютърни програми и "облачни" приложения и по този начин е натрупал 2,4 милиарда долара в касите. Ръководеният от Лорънс (Лари) Елисън софтуерен производител обаче изпитва трудности преди всичко със сървърния специалист Sun, който Oracle придоби през 2010 г. Бизнесът с хардуер се срива с 16% до 1,32 млрд. долара.

По време на конферентния разговор във вторник главният изпълнителен директор Елисън заяви, че някои части от ерозиралото подразделение за хардуер ще бъдат премахнати, след като Oracle е премахнал някои от по-малко изгодните оборудвания. Той увери анализаторите, че приходите при хардуера ще започнат да нарастват през последното тримесечие на фискалната година за Oracle - период, обхващащ месеците от март до май.

За текущото трето тримесечие конкурентът на SAP очаква приходите да нараснат с до 13%. Печалбата на акция ще бъде между 64 и 68 цента, което е в рамките на средните очаквания на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
fallback