fallback

Intel може да придобие Nvidia

Стойността на сделката би могла да нахвърли 15 млрд. долара

17:00 | 14.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като Пол Отелини напусне президентския стол на Intel, то той може да бъде зает от сегашния директор на Nvidia Дженсен Хуанг. В такъв случай няма да е изненада, ако Nvidia бъде придобита от гиганта в производството на чипове. Така през следващата година може да станем свидетели на едно от най-големите в съвременния IT бранш поглъщания, твърди изданието Brigth Side Of News.

Източници на изданието твърдят, че в момента двете компании вече преговарят и обсъждат евентуалната сделка, но същността на споразумението вече е известна - Intel ще придобие Nvidia, а главният изпълнителен директор на Nvidia Хуанг ще стане ръководител на обединената компания.

Припомняме, че Пол Отелини ще напусне Intel през май 2013 г. след 40 години в компанията, а мениджърите са в трескаво търсене на негов наследник за поста. "За мен бе привилегия да съм начело на една от най-великите компании в света", заяви Отелини в специално обръщение. "След близо 40 години в компанията и осем години, прекарани като неин изпълнителен директор, е време да се оттегля и да "предам щафетата" на едно ново поколение лидери". 

Изданието припомня, че и по-рано Intel направи опит да придобие производителя на чипове, но Хуанг, ползвайки се от широката подкрепа на борда, отхвърли тогавашните условия. Възможно е сега фактът, че ще му бъде предложен висшият мениджърски пост, да промени предишните му нагласи. Назначаването му за ръководител на Intel може съществено да намали финансовите и времеви разходи при процедурата по придобиването на един от най-крупните производители в света.

Моментната пазарна стойност на Nvidia е 7,82 млрд. долара. Като се вземат предвид и интелектуалната собственост и други активи, е възможно стойността на сделката да е двойно по-висока. Intel може да си позволи подобна цена. За 2011 г. печалбата на концерна е в размер 17,5 млрд. долара при приходи от 54 млрд. долара.

„Nvidia доказа, че може да встъпи в конкурентна борба на почти всеки пазар“, пише още Brigth Side Of News. Ако тя получи достъп до ресурсите на Intel, пазарът може да се промени из основи. 

Подобно придобиване би позволило пък на Intel да укрепи позициите си на мобилния пазар, който тя изпуска заради жестоките конкуренти в лицето на Qualcomm, Nvidia и Samsung. Сделката би помогнала на Intel да засили и позициите си на ноутбук и ултрабук пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
fallback