fallback

ФБР и Facebook разбиха хакерска мрежа

Престъпната група е нанесла щети за 850 млн. долара

10:47 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералното бюро за разследване арестува 10 човека от различни страни заради участието им в престъпна мрежа, чиито жертви са били главно потребители на най-голямата в света социална мрежа Facebook. При разследването и разкриването на измамната схема властите са получили силно съдействие от социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Разбита е билка международна престъпна мрежа, която е използвала за своите цели помощта на зловредна програма, наречена Yahos. Според ФБР в резултат от дейността на групата са били заразени повече от 11 млн. компютъра в целия свят, а нанесените щети са за над 850 млн. долара. Компрометираните компютри са били част от бот мрежа, наречена Butterfly. Чрез нея достояние на киберпрестъпниците са станали информацията от кредитните карти на хората, чиито системи са били компрометирани, банковите им сметки и друга лична информация. 

Ботмрежите са мрежи от заразени с малуер компютри (malware - malicious software, нанася щети и поврежда работоспособността на даден компютър), с които се злоупотребява при кибератаки.

Дейността на Yahos е продължила от 2010-та година до октомври 2012 г., като системите за сигурност на социалната мрежа са се справили със засичането на засегнатите акаунти и осигуряването на инструменти за премахването на заразите.

Отделът по безопасност към Facebook е взел дейно участие в разследването, съдействайки на полицията и федералните при изясняването на главната причина за заразяването на системите, престъпниците и засегнатите от техните действия. Част от задържаните са граждани на Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Нова Зеландия, Перу, Великобритания и САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
fallback