fallback

Panasonic, Sony и Sharp осребряват имуществото си

Трите компании продават акции, имоти и друго имущество

22:06 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател

Намиращите се в дълбока финансова криза японски технологични концерни Sony Corporation, Sharp и Panasonic искат да разпродадат имущество и участия в компании, за да увеличат своите парични активи и заради силната конкуренция от страна на Samsung и други световни гиганти на пазара на електроника, предаде Ройтерс. По този начин според агенцията ще се наберат ликвидни средства в размер на до 3 млрд. долара – средства, които са спешно нужни, за да се погасят задълженията си и да осъществят инвестиции в нови продукти.

Според изчисления на организацията JEITA (Japan Electronics and Information Technology Industries Association) японският пазар на потребителска електроника се е свил с около 15 млрд. долара. При това 4 млрд. долара са загубите за по-малко от 10 години. Основният конкурент на Япония е Южна Корея, която „в момента  задушава всичко, не само на пазара на смартфони, но и на другите пазари на потребителска електроника“. 

Очаква се Sony и Sharp да разпродадат недвижими имоти на обща стойност около 3 млрд. долара, докато Panasonic, чиято позиция на пазара през последните години силно пострада, е решила да продаде имоти на площ от около 10 млн. квадратни метра.

Според главния финансов директор на Panasonic компанията притежава много земя и сгради на територията на Япония, които ще бъдат продадени по-късно, и пояснява, че това може да донесе на компанията приходи от 1,34 милиарда долара.

Трите компании, някога сред най-печелившите на пазара, продължават да губят рейтинга си при кредитните агенции, а с това и при инвеститорите. Само преди дни международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтингите на Sony Corp и Panasonic Corp до неинвестиционно ниво, позовавайки се на слабост в техния бизнес.

С продажбата на "излишната" собственост те могат да влеят в развитието на бизнеса си "свежи" средства и да накарат парите да заработят, пише още Ройтерс, добавяйки, че Panasonic ще продаде и част от акциите си, които придоби в други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
fallback