fallback

Пет причини за срива на Apple

Само за ден компанията изгуби 6,5% от стойността си, за последните 10 месеца акциите са поевтинели с над 20%

09:10 | 06.12.12 г. 10

Apple внезапно се оказа в центъра на бурята, след като акциите на компанията бяха подложени на масирана разпродажба. Това постави в изненада пазарните наблюдатели, които се чудят защо при очаквания за двуцифрен ръст на продажбите догодина капитализацията на компанията се срути с близо 7% само за ден, а за последните 10 седмици се е свила с 20%.

Вероятно това, което се случва, е третата забележителна серия разпродажби, които засягат Apple тази година – през април-май акциите на компанията поевтиняха с 15 на сто, а за двата месеца след представянето на iPhone 5 корекцията бе с цели 25%, пише MarketWatch. Вчера акциите на Apple записаха поевтиняване от 6,4 на сто до 538,79 долара за брой в рамките на редовната сесия, а в удължените часове за търговия изгубиха още половин процент до 536 долара за брой. Това дава пазарна капитализация на компанията от 541,7 млрд. долара. Въпреки всичко Apple се движи с ръст на пазарната оценка от 35 на сто тази година, което я прави едни от най-добрите в технологичния сектор. За момента по-голям ръст записват единствено Amazon.com и eBay.

За разпродажбите от вчера обаче сякаш няма видими причини. Анализаторите все още се бичи настроени спрямо акциите на компанията, очаква се Apple да бъде в центъра на вниманието по празниците заради продукти като iPhone5, iPad mini и новата линия iPod.

Освен това най-накрая Apple реши да върне на акционерите част от натрупаните печалби, изплащайки дивиденти.

Все пак за натиска върху акциите на компанията има причини, пише MarketWatch. Това са по-скоро опасения, които витаят около Apple и които биха имали негативно отражение ако се сбъднат.

1. Опасения за началото на 2013 година През последните няколко месеца Apple пусна нови версии на всички свои продукти, така че може да се очаква затруднение с доставките на някои от тях по празниците. Според някои анализатори това може да отложи продажби за първото тримесечие на 2013 година, като това виждане е заплашено от евентуално влошаване на икономическата ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 06.09.22 г.
fallback