fallback

Глобиха производители на кинескопи заради картелни споразумения

Компаниите ще трябва да платят глоба от 1,5 млрд. евро заради нетърговските практики

14:45 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това е един най-добре организираните картели, твърди Хоакин Алмуния. Снимка: ЕК

Европейската комисия (ЕК) наложи санкции на седем международни компании, производители на кинескопи за нeтърговски споразумения, съобщи регулаторът. Санкцията за компаниите е на обща стойност 1,47 млрд. евро.

Част от компаниите (Chunghwa, LG Electronics, Philips и Samsung) са споделяли информация за цени, разпределяли са пазарни дялове и друга информация за пазара на производството на монитори за компютри и за телевизори.

Другите - Panasonic, Toshiba, MTPD (част от  Panasonic) и Technicolor са имали картелно споразумение само в областта на производството на кинескопи за телевизори.

Двете нетърговски договорки са нарушили правата на потребителите в Европейското икономическо пространство.

Най-солидно е наказанието за Philips и LG, които ще платят съответно по 313 млн. евро и 295 млн. евро. Освен това от ЕК налагат и обща глоба на двете компании в размер на общо 391 млн. евро. За Samsung глобата е в размер на 150,8 млн. евро.

Единствено Chunghwa избягва наказанието, тъй като е съобщила за наличието на картелите на регулаторните органи. Комисарят по въпросите на конкуренцията в ЕС Хоакин Алмуния коментира, че тези споразумения са били „като по учебник“. Картелите са били едни от най-добре организираните, които ЕК е разследвала, допълват още чиновниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 05.09.22 г.
fallback