fallback

Samsung потвърди за свръхчасове на труд в китайските си доставчици

Някои работници ежедневно имали по 16-часови смени, при само един почивен ден на месец, твърди китайската трудова инспекция

10:09 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Корейският технологичен концерн Samsung е потвърдил пред информационната агенция Ройтерс предишни статии за лошите условия на труд в китайските доставчици.

Според разследвания на компанията в някои случаи, дължащи се на високо търсене на продуктите, се е стигнало до свръхчасове на работа. Някои работници заради дълги смени и работа през почивните дни са имали до 32 часа извънреден труд на седмица, а при продължително търсене на продуктите понякога се е стигало и до 100 часа извънреден труд на месец. Организацията за защита на трудовите права China Labor Watch (CLW) по-рано съобщи, че някои работници ежедневно имат по 16-часови смени, при само един почивен ден на месец.

По собствени данни Samsung произвежда повече от 40% от своите продукти в Китай, но разчита предимно на собствените си фабрики и служители. Повече от половината от 200 000 служители са заети в производството и правят около 90% от всички продукти. Samsung ще продължи да произвежда по-голямата част самостоятелно, защото това е конкурентно предимство за компанията. Възложени на външни доставчици, където са обвиненията за лоши условия на труд, са само производствата на някои компоненти и бедните на функционалност мобилни телефони и калъфки за мобилни телефони и аксесоари.

Още в началото на седмицата Samsung се изказа относно твърденията на CLW. Корейците потвърдиха нарушения на китайското законодателство при доставчиците и на вътрешните политики по отношение на извънредния труд и наказанията на работниците и служителите. CLW наскоро повдигна допълнителни обвинения срещу доставчиците на Samsung и за това, че използват детски труд. Очевидно обаче компанията е предприела мерки, защото подобни обвинения вече не се появяват в докладите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 12.09.22 г.
fallback