fallback

Сирия спря интернета в страната

Опозиционни лидери се опасяват, че със спирането на мрежата и мобилните телефони кабинетът прикрива мащабна контраоперация

10:42 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И днес Сирия осъмна без интернет. Снимка: Ройтерс

Сирия остана без интернет в четвъртък. Освен това заради ожесточаващите се сражения в столицата Дамаск бе затворено и международното летище, пише Wall Street Journal. Положението в раздираната от гражданска война страна, в която от 20 месеца бунтовниците се бият срещу правителствените сили и според организации за правата на човека вече има 40 хил. жертви, е по-напрегнато от всякога. Активисти на опозицията се опасяват, че прикривайки се зад спирането на интернет и частичния срив на мобилните мрежи правителството планира широкомащабна операция срещу бунтовниците.

Точно в 12,26 часа Сирия изчезна от интернет картата на света, обяви специализираната в предотвратяването на мрежови проблеми американска компания Renesys. Информацията бе потвърдена от друга компания в бранша - Akamai Technologies и представители на сирийската опозиция, които могат да бъдат открити само чрез сателитна телефония. Това е най-мащабното прекъсване на комуникациите в Сирия откакто започнаха бунтовете преди 20 месеца.

Заради сривовете в четвъртък от страната почти не достигаха новини за кървавия конфликт. До този момент клипове и свидетелски разкази достигаха до света чрез интернет, телефони и услугата Skype. Сирийски активисти потвърдиха по сателитни телефони, че има битки с правителствени части в района на Акраба, само на няколкостотин метра от пистите на международното летище в Дамаск. Улицата, водеща към аеропорта, е блокирана, а редица авиокомпании отказват да изпълняват полети към страната. Авиокомпаниите Emirates Air Line и Egyptair прекратиха линиите си към Дамаск заради недостатъчна сигурност. 

Изключването на интернета и телефоните не е прецедент, а тактика, която набира все по-силна популярност. Правителствата на Либия и Египет вече са изпитвали този метод с цел спиране или забавяне на комуникациите на опозицията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 31.08.22 г.
fallback