fallback

Hewlett-Packard е заплашена от съдебен порой

Инвеститори могат да подадат групови искове срещу концерна заради придобиването на Autonomy

09:49 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard ще бъде изправен пред съда заради счетоводната афера в наскоро придобитата софтуерна компания Autonomy. Това ще е едно от първите дела срещу високотехнологичната компания, която преди седмица призна, че мениджърите на Autonomy са разкрасили финансовите данни на компанията преди придобиването, предава Ройтерс.

HP е знаела, че прессъобщението по отношение на придобиването е било подвеждащо и е довело до висок срив на акциите, казват адвокатите на ищеца в понеделник. Те се стремят към статут на групов иск. Освен това HP била премълчала пред инвеститорите си, че е искала да стопира покупката на Autonomy заради погрешното счетоводство още преди приключването на сделката.

Лин Е. Търнър, бивш главен счетоводител на Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) и управляващ директор на икономическата и съдебно-консултантската компания LitiNomics Inc. заяви пред Bloomberg News, че „големият проблем не е измамата, за която говорят. Големият проблем е, че HP е направил придобивания, които са се оказали катастрофа“.

Вероятно още инвеститори ще търсят отговорност за провалената сделка от борда на HP. Много анализатори и търговци вече настояват за оставка на целия борд на Hewlett-Packard. Правната компания и акционер в HP Johnson & Weaver, LLP обяви в понеделник, че започва „ разследване на това дали някои мениджъри и директори на Hewlett-Packard Co. не са нарушила своите доверителни задължения към дружеството и федералните закони за ценни книжа във връзка с придобиването на Autonomy Corp. PLC.

Както пише The New York Times, „едно друго дело няма да видим – иск на акционери на Hewlett-Packard срещу директорите за вземане на погрешни решения при сделката за Autonomy. HP е подведена под отговорност в Делауеър, а законите на този щат не допускат да се гледат дела срещу борда за за нарушаване на т. нар. „задължение за грижа, а именно лоши решения“.

Сделката бе одобрена от тогавашния германски главен изпълнителен директор Лео Апотекер. HP плати около единадесет милиарда долара. Наскоро HP отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на Autonomy, която купи за 11,2 млрд. долара, след като високопоставен мениджър на Autonomy разкрива аферата. Дни по-късно скандалът се разрасна, след като международната одиторска компания Deloitte защити своя одит, проведен преди придобиването. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

Дори ако акционерите не могат да осъдят борда на HP за некомпетентност, Уитман и нейните колеги ще имат задачата да се защитават от разследването на правителството в претенциите му за неправомерни действия, докато същевременно се опитват да съдят Autonomy за обезщетение, пише Джеф Ушър от moneymorning.com.

В края на краищата Hewlett-Packard се показа като доста добра в разрушаване на стойността за акционерите, но не толкова добра в постигането ѝ. Вероятно хедж фонд мениджърът Джим Чанос ще се окаже прав в твърдението си, че HP е капан за парите на инвеститорите. Трудно е да се извлече никаква стойност от компания, която изглежда залита от една към друга лоша инвестиция, оставяйки след себе си милиардни отписвания, пише още Moneymorning.

Чанос коментира пред Хърб Грийнбърг от CNBC, че в началото на 2011 г., месеци преди да се разбере за сделката, Autonomy е била европейската компания, срещу която е открил най-солидна къса позиция. Компанията на Чанос дори е написала доклад по въпроса през юли на въпросната година.

Твърденията на Autonomy за размера на бизнеса им e-Discovery и пазарния му дял са дискусионни предвид факта, че в индустрията има много по-добре капитализирани конкуренти, като Microsoft, EMC и IBM, пише в доклада си експертът. Той се съмнява и в твърденията за ръст от 20% в приходите им, които не съответствали на отчитаните от конкурентите данни - FTI Consulting и EMC Documentun отчитат далеч по-слаб растеж. Освен това Чанос пише, че равнището на финансовата отчетност в Autonomy е изключително лошо, и не покривало стандартните мерки за представяне на приходи.

Вчера акциите на HP в Ню Йорк се възстановиха отчасти от срива си през миналата седмица, приключвайки търговията с ръст от 2,41% (30 цента) до 12,74 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback