fallback

Акциите на Samsung на рекордно високо ниво

Понижението на рейтингите на Sony и Panasonic се разглежда от инвеститорите като затвърждаващо доминацията на корейския им конкурент

10:50 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Samsung вече има пазарна капитализация от 195 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Акциите на корейския производител на потребителска електроника Samsung Electronics Co. нараснаха до рекордна стойност на борсата в Сеул, след като вчера Fitch понижи рейтингите на японските компании за производство на потребителска електроника Sony и Panasonic до неинвестиционно ниво, позовавайки се на слабости в техния бизнес. Така лидерът на световния пазар на телевизори Samsung подобри шансовете си да увеличи своята доминация, предава Bloomberg.

Акцията нарасна с 1,4 на сто до 1,437 млн. вона, което представлява най-големият скок за пет дни от 1 август насам, показват данни на Bloomberg. От началото на годината акцията отчита ръст от 36%, оценявайки базирания в Сеул производител на 212 трлн. вона (195 млрд. долара). Това прави Samsung 15-тата по пазарна капитализация компания в света.

Sony и Panasonic, зашеметени от рекордните си загуби, ще се борят на фона на силната йена и отслабените икономически условия в Япония и в чужбина, заяви вчера Fitch, след като понижи за първи път рейтингите на компаниите до неинвестиционно ниво. За разлика от Samsung, която се радва на рекордни приходи и печалби, японските производители на електроника планират да закриват фабрики и уволняват служители, след като се борят през по-голямата част от последните две десетилетия безуспешно срещу хитовите продукти на Apple, Samsung и LG Electronics.

"Samsung ще се възползва от свиването на своите японски конкуренти“, отбелязва Ким Хюнг Сик, анализатор от базирания в Сеул Taurus Investment & Securities Co. „Заставайки на върха на пазара на смартфони, Samsung увеличава пазарния си дял и при таблетите".

Рейтингът на Sony е понижен с 3 степени до ВВ- от ВВВ-, като от агенцията подчертаха, че евентуално съществено възстановяване би било постигнато бавно. Рейтингът на Panasonic бе понижен с 2 степени - до ВВ от ВВВ-, като от Fitch се позоваха на намалялата конкурентоспособност на компанията в сегмента за телевизори и дисплеи, както и слабото набиране на ликвидни средства. Samsung се оценява от Fitch с рейтинг A+ със стабилна перспектива.

Освен това вчера съдията Пол Грюъл нареди на Apple да покаже на Samsung финансовите условия на лицензионното споразумение на компанията от Купертино с HTC. Преди малко повече от седмица производителят на iPad и iPhone постигна изненадващо дългосрочно споразумение с HTC след години на съдебни битки за патентни права и нарушения на дизайна на произвежданите от двете компании продукти. След като сделката бе обявена публично, Samsung подаде молба до американски съд, в която изисква от Apple да оповести условията по споразумението, защото според корейския гигант "почти сигурно" сделката има отношение към съдебните дела, които Samsung води с Apple. Така вчера съдът в Сан Хосе, Калифорния, отсъди в полза на ищеца, нареждайки на Apple незабавно да предостави пълно копие от споразумението с HTC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
fallback