fallback

Intel казва довиждане на „Mister Chips"

След близо 40 години в компанията главният изпълнителен директор Пол Отелини се пенсионира и ще остави наследника си в деликатна ситуация

11:55 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Един от символите на Intel - Пол Отелини, ще се пенсионира по-рано от предвиденото. Снимка: Ройтерс

Intel винаги е била акция, която всеки инвеститор би трябва да има в портфейла си. Жалко, че дейността на чип компанията вече ще познава само една посока: надолу, пише в свой анализ днес Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Intel Пол Отелини ще се пенсионира през май, оставяйки компания, която е изправена пред големи стратегически предизвикателства. Това може да възпре много инвеститори, които възнамеряват да вложат пари във всъщност атрактивната акция. Отелини бе изпълнителен директор на компанията в продължение на седем години. От Intel заявиха, че компанията му е благодарна за това, че той е проправил пътя за дългосрочното развитие на Intel, а също така, че е "преоткрил персоналния компютър" чрез ултрабук устройствата, по-тънките и по-леки лаптопи. 

"За мен бе привилегия да съм начело на една от най-великите компании в света", заяви Отелини в специално обръщение. "След близо 40 години в компанията и осем години, прекарани като неин изпълнителен директор, е време да се оттегля и да "предам щафетата" на едно ново поколение лидери".

Според данни на услугата за сравнения FactSet от 137 северноамерикански технологични компании с пазарна стойност над 1 млрд. долара само производителят на твърди дискове Seagate Technology може да предложи едновременно както по-висока средна възвръщаемост на инвестирания капитал, така и същевременно по-ниска пазарна стойност от Intel

Иначе казано - Intel прави печалба, която съответства на около една четвърт от значителните си инвестиции. Акцията е относително изгодна. В допълнение идва и доходност от дивиденти от около 4 на сто. Така че въпросът е: Защо да не се инвестира в Intel?

Защото компанията има какво повече да губи, отколкото да спечели, твърди анализаторът Стейси Расгън от Bernstein Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
fallback