fallback

Cisco продава повече мрежова техника

Компанията изненада приятно с финансовите си резултати, акциите й скочиха със 7% след сесията

09:58 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато другите производители на хардуер се оплакват от свития си бизнес за доставчика на мрежово оборудване, в Cisco положението изглежда коренно различно.

През първото фискално тримесечие, което приключи през октомври, продажбите на калифорнийската компания са се повишили с 6% до 11,9 милиарда долара. Печалбата нараства с 18% в сравнение със същия период на миналата година благодарение на намаляване на разходите до 2,1 млрд. долара (1,7 млрд. евро). И двете цифри надминаха очакванията на анализаторите.

"Ние успяхме да постигнем рекордни резултати през това тримесечие", каза главният изпълнителен директор Джон Чеймбърс в седалището на компанията в Сан Хосе. Cisco печели от факта, че облачните и видео услугите, както и мобилният интернет, стават все по-важна част от бизнеса. Компанията произвежда устройства за трансфер на данни, като рутери и суичове.

Така Cisco печели всъщност от нарастващата популярност на смартфони и таблети – за разлика от производителите на компютри, които остават встрани от интереса на клиентите си. Само преди три месеца Cisco почти удвои дивидента, който изплаща. Сега акционерите показаха задоволство от резултатите, като в следборсовата търговия акциите на концерна поскъпнаха с повече от 7% (1,19 долара) до 18,04 долара за акция, след като бяха приключили сесията (преди обявяване на резултатите - бел. ред.) на цена от 16,85 долара.

Компанията изплаши инвеститорите прези 3 месеца, когато Чеймбърс предупреди, че макроикономическата обстановка в Европа може да засегне разходите за технологии.

Анализаторът в JMP Securities Ерик Съпиджър смята, че докато инвеститорите се щастливи от орязването на разходите, увеличили печалбата на компанията, ръстът на приходите е от най-голямо значение за дългосрочния ѝ успех.

За текущото тримесечие компанията предвижда печалба от 47-48 цента за акция. Анализаторите очакват по-скоро печалбата да е 48 цента за акция. Предвижданията за приходите на концерна са в размер на между 11,9 млрд. и 12,1 млрд. долара, покривайки очакванията и на анализаторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
fallback