fallback

Samsung повишава цените на процесорите за Apple с 20%?

Появилата се информация подкрепя спекулациите за задаващ се сериозен разрив в отношенията между двете компании

15:39 | 12.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-голямата по приходи в света технологична компания Samsung Electronics е увеличила цената на своите мобилни процесори, които доставя на своя конкурент Apple Inc. с 20%, твърди корейският сайт Chosun Ilbo, цитирайки запознати с преговорите между двата технологични гиганта лица.

Ако информацията е достоверна, тя допълнително подкрепя спекулациите за задаващ се сериозен разрив в отношенията между двете компании. Chosun Ilbo твърди, че Apple първоначално е отхвърлила офертата, но по-късно се е съгласила, защото не е намерила подходящ заместващ доставчик.

Американската компания купува всички процесори за iPhone и iPad от Samsung, като се предполага, че през миналата година е поръчала 130 млн. от тях, а през тази поръчката се е увеличила до 200 млн. броя. След публикацията на вестника акциите на Samsung Electronics Co. поскъпнаха с 0,3% до 1,35 млн. вона за акция на борсата в Южна Корея.

През 2014 г. изтича срокът на договора между Samsung и Apple и по всяка вероятност калифорнийската компания ще потърси нов доставчик. Преди няколко седмици China Economic News Service писа, че през следващите няколко години Apple ще смени доставчика си на чипове за своите мобилни устройства. Samsung, която в момента произвежда едноядрените и двуядрени процесори за повечето iOS-устройства (включително и iPhone 5), може да не участва в производството на четириядрените чипове.

Според анализатор на Citigroup в бъдеще за производството на 4-ядрените си процесори Apple ще използва услугите на тайванския производител TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Една от причините е, че TSMC може да започне масово производство на мощни и енергоефективни чипове, които ще са базирани на 20-нанометровия технологичен процес, а всички съществуващи на пазара 4-ядрени решения са произведени по 28-45 нанометровия процес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
fallback