fallback

Дизайнът на гаровия часовник струва милиони на Apple

Според Tages-Anzeiger американският концерн е платил 16,6 млн. евро за лицензирането на дизайна

16:33 | 12.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Около 16,6 милиона евро е струвало на Apple лицензирането на дизайна на часовниците по гарите на швейцарските федерални железници, става ясно от вестникарски материал. Apple бе интегрирал дизайна без разрешение в своятата мобилна операционна система IOS 6.

Всъщност фирмите се бяха споразумели да не разкриват подробности за сделката, но сега известна става цената на лицензирането. Според материал на излизащия в Цюрих вестник Tages-Anzeiger Apple ще плати на швейцарската железопътна компания SBB за използването на известния дизайн за часовника на гарите около 20 млн. франка (16,6 милиона евро). Tages-Anzeiger публикува цената през уикенда, позовавайки се на различни източници.

Apple бе обвинен, че в новата версия на мобилната си операционна система за iPad е ползвала дизайна на легендарния жп часовник без разрешение. Компанията се е съгласила през октомври на лицензионно споразумение, но тогава наяве не излязоха финансовите подробности по сделката.

ЖП часовникът е създаден през 1944 г. от инженера и дизайнер Ханс Хилфикер за SBB. Особена характеристика на така наречения „лопатков“ циферблат е червената стрелка за секундите. SBB лицензира дизайна на гаровите часовници и за ръчни часовници и други показатели за време. За тази цел държавната компания е регистрирала часовника допълнително като собствена марка, а дизайнът сам по себе си вече не е защитен, пише Tages-Anzeiger.

Първоначално Apple бе критикуван остро за нелицензираното ползване на часовниковия дизайн, защото самата компания иска да защити собствените си дизайнерски концепции и води сериозни съдебни дела срещу предполагаеми имитатори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
fallback