fallback

IBM разочарова с резултатите си

Приходите за третото тримесечие се свиват с 5%, печалбата надхвърли минимално очакванията

00:14 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският IT гигант International Business Machines Corp. (IBM) е успял да продаде по-малко от своите мощни компютри. През третото тримесечие (юли-септември) продажбите на хардуерното подразделение се свиват с 13%. Бизнесът с услуги и софтуер също отчита забавяне, не на последно място и заради валутни ефекти, предаде Ройтерс.

Като цяло приходите на IBM се свиват в сравнение със същия период на миналата година с 5 на сто до 24,7 млрд. долара (18,9 млрд. евро), както обяви американската компания във вторник вечерта след края на борсовата търговия в САЩ.

Чистата печалба е в размер на 3,82 млрд. долара, или 3,36 долара за акция, след 3,84 млрд. долара, съответно 3,23 долара за акция преди година. Чистата оперативна печалба на акция се изчислява на 3,61 долара, с един цент над очакванията на анализаторите.

В навечерието на обявяването на резултатите анализатори очакваха печалба от акция в размер на 3,62 долара и приходи от 25,38 млрд. долара. Книжата приключиха редовната днешна сесия на цена от 211 долара (ръст от 0,99%) за брой. Заради неоправданите очаквания на анализаторите в следборсовата търговия акциите паднаха с 3,43% до 203,78 долара за брой.

IBM се опитва да се откъсне от конюнктурната слабост, която е обхванала IT индустрията. Концернът се фокусира все повече върху силно специализирани продукти, за да получи по-високи печалби. Така например IBM продава софтуер, който помага на други компании да анализират поведението на своите клиенти. В същото време концернът се разделя с бизнес области, с които може да се наложи на пазара само благодарение на жестока ценова конкуренция.

Най-вече несигурната икономическа ситуация и преходът към новите технологии имат отрицателно въздействие върху търсенето на x86, Unix и мейнфрейм сървъри. В резултат на това се удължава и инвестиционният цикъл. Освен това търсенето в Западна Европа и Япония е особено слабо, докато САЩ и Азиатско-тихоокеанският регион са постигнали съвсем леко увеличение.  

Така въпреки спада от 5 на сто в продажбите Hewlett-Packard успява да измести през първото полугодие на годината IBM от първото място по пазарен дял при продажбата на сървъри, чиито приходи са намалели с 8,2%. Dell е трети с пазарен дял от 16% (най-доброто постижение досега), като е единствена компания в топ 5 с ръст на продажбите (5,9%). Oracle и Fujitsu регистрираха значителни спадове на продажбите

Същевременно IBM се опитва да навлезе на бързо развиващия се пазар на изчислителните облаци, където софтуерните компании Oracle и SAP вече празнуват успехи. В края на август  IBM обяви придобиването на Kenexa, доставчик на софтуер за човешките ресурси, за 1,3 млрд. долара. Дни по-рано бе анонсирана и сделката за покупката на частната Texas Memory Systems, доставчик на технология за съхраняване на данни от висок клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
fallback