fallback

Представител на Карлос Слим влиза в надзора на Telekom Austria

Очаква се Хауске Солис да се присъедини към борда на извънредно събрание на 23-и октомври

18:03 | 15.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мексиканският мобилен концерн America Movil планира да влезе в Надзорния съвет на Telekom Austria, собственик на българския оператор Mobiltel, в качеството си на нов основен акционер.

На извънредното общо събрание на 23-и октомври мениджърът на America Movil Оскар фон Хауске Солис ще влезе в контролиращия борд, обяви Telekom Austria в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Така той ще попълни 15-членния състав. До този момент столът му, предназначен за представителите на собствениците, не бе зает от никого. 55-годишният Хауске Солис ръководи бизнеса за фиксирана телефония на America Movil.

Мексиканският мобилен гигант влезе през лятото в Telekom Austria. Компанията на милиардера Карлос Слим придоби дела на инвеститора Рони Печик и в момента притежава 22,76% от акциите. Тъй като сделката е извършена едва след годишното Общо събрание през пролетта, мексиканците до този момент не са пряко представени в Надзорния съвет. Там все още обаче е Печик.

Освен дела на America Movil Слим държи още 3,14% от акциите на Telekom Austria чрез друга своя компания - Inmobiliaria Carso.

Извънредното общо събрание през октомври е свикано заради оставката на шефа на ÖIAG Маркус Бейрер, който остави Надзора на компанията без председател. Неговата позиция сега ще поеме новият главен изпълнителен директор на ÖIAG Рудолф Кемлер. Държавната австрийска инвестиционна компания ÖIAG с дял от 28,4% е най-големият акционер на Telekom Austria. Тя има също така интереси в петролния концерн OMV и австрийските пощи.

Едва преди две седмици стана ясно, че Telekom Austria ще плати като дивидент през 2012 г. само по 5 цента на акция, също толкова ще е максималната сума и за следващата година. Значително по-ниските печалби са резултат от очакването, че „засилената конкурентна среда ще се запази и през 2013 г. в Австрия". Както всички национални мобилни оператори, така и ТА се бори с високото насищане на пазара и трудната икономическа среда. Компанията очаква „продължаващите трудни макроикономически условия в Централна и Източна Европа да се запазят", където и без това растежът е значително отслабен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
fallback