fallback

HTC с рекорден спад на печалбата

Приходите от продажби също се сриват заради жестоката конкуренция от страна на Samsung и Apple

12:56 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки качествените си модели HTC е изправен пред трудни времена. Снимка: Ройтерс

Вторият по големина азиатски производител на смартфони HTC Corp. отново разочарова инвеститорите. Компанията отчита рекорден спад на печалбата си, а продажбите и пазарният дял продължават да падат заради силната конкуренция от страна на корейския Samsung Electronics Co. и американския Apple Inc., предава Bloomberg.

Нетната печалба се срива до 3,9 млрд. нови тайвански долара (133 млн. долара), съобщи базираната в Тайван компания в изявление от днес. Това е 79%-ен спад спрямо година по-рано и не оправда очакванията на анализаторите, които в анкета на Bloomberg предвиждаха печалба в размер на 4,43 млрд. нови тайвански долара.

HTC, производител на моделите телефони One, Sensation и Desire, изпитва липса на "чувство за неотложност", докато "бюрокрацията се е промъкнала в компанията“, каза главният изпълнителен директор Питър Чоу по електронната поща до служителите си през август. Дългосрочните печалби на Samsung и продажбите на iPhone 5 на Apple, както и по-силната конкуренция в Китай от немаркови телефони биха могли да затруднят отскока през това тримесечие, смята Кевин Чанг, анализатор в Citigroup Inc. в Тайпе.

"HTC е вероятно изправена пред загуба на допълнителен пазарен дял в САЩ и Европа" през четвъртото тримесечие, писа на 4-и октомври Чанг, който оценява борсовите акции. „Докато HTC се справя добре в Китай през третото тримесечие, ние вярваме, че драматични спадове на цените и подобрения в производителността на смартфоните ще запазят инерцията на HTC в Китай", добавя още той.

Акциите на HTC отчетоха спад с 0,9 на сто до 287 нови тайвански долара в Тайпе. От началото на годината пазарната стойност на компанията е загубила 42 на сто, докато водещият индекс Taiex index печели 7,7 на сто.

Приходите през третото тримесечие са паднали с 48% до 70,2 млрд. нови тайвански долара, като не оправдаха очакванията на анализаторите за 75 млрд. На 3-и август компанията прогнозира приходи в размер на между 70 млрд. и 80 млрд. нови тайвански долара.

Samsung, най-големият в света производител на мобилни телефони, отчете през миналата седмица рекордна оперативна печалба за третото тримесечие, стимулиран от дългосрочните печалби на телефони и таблети от серията Galaxy. Продажбите на Galaxy S III преминаха границата от 20 млн. единици през 100-те дни след дебюта си.

Apple продаде 5 млн. броя от своя iPhone 5 през първия уикенд след старта на продажбата в девет страни на 21-и септември. Базираната в Купертино, Калифорния, компания започва да продава устройството в още 22 страни на 28-и септември.

HTC трябва да "убие бюрокрацията", защото "през цялото време се срещаме и говорим, но без решения, стратегическо ръководене или чувство на неотложност", писа Чоу на служителите си по електронната поща, с която и Bloomberg News разполага.

През четвъртото тримесечие нетните приходи може да паднат до 5,2 млрд. нови тайвански долара, което ще бъде пето поредно тримесечие със спад на приходите, показват оценките, събрани от Bloomberg през последните 28 дни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 01.09.22 г.
fallback