fallback

Смартфоните почти удвоиха печалбата на Samsung

Компанията обаче направи високи разходи за маркетинг, за да се противопостави на новия iPhone на Apple

13:26 | 05.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Южнокорейската компания Samsung Electronics обяви рекордна печалба от 7,3 млрд. долара през третото тримесечие, което е почти два пъти над резултата за същия период на 2011 г., след като силните продажби на телевизори от високия клас и смартфоните Galaxy не просто компенсираха намалелите поръчки за чипове и екрани за основния ѝ конкурент и водещ техен потребител Apple Inc, съобщи Ройтерс.

Печалбата в подразделението за производство на мобилни телефони на компанията вероятно ще отчете над двоен ръст до около 5 трлн. вона (около две трети от цялата печалба на групата), като продажбите на смартфони са надхвърлили 58 млн. броя, сред които и до 20 млн. броя Galaxy S III.

Предварителните изчисления на Samsung сочат, че оперативната печалба е скочила с 91% на годишна база до 8,1 трлн. вона, надхвърляйки очакването на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст до 7,6 трлн. вона. Това би било и увеличение с над 20% на тримесечна база.

Компанията, чиято пазарна капитализация към момента е 197 млрд. долара, преценя приходите си за третото тримесечие на 52 трлн. вона, оправдавайки предварителните прогнози на експертите. Днес акциите ѝ загубиха 0,5% от стойността си до 1,36 млн. вона.

Силните продажби на мобилни устройства компенсират свитите печалби от бизнеса с чипове на  Samsung, след като цените на основния ѝ продукт в сектора, чиповете за DRAM-памети, използвани в компютрите, се понижиха с 14% през третото тримесечие. В момента цената им е по-ниска от производствените разходи на повечето подизпълнители и ще свие краткосрочната печалба, посочват анализатори.

Таблетите и смартфоните, които носят реалния растеж, използват памети с доста по-малък обем. Очаква се компанията да инвестира по-малко средства в чиповете догодина заради спада в търсенето.

През миналия месец Квон О-Хюн, който зае поста главен изпълнителен директор в Samsung през юни, заяви, че групата все още не е довършила инвестиционните си планове за 2013 г.

Компанията продължава да захранва продуктовата си линия, като се очаква фоблетът Galaxy Note да излезе на пазара в САЩ през този месец, а смартфоните ATIV, действащи с новата операционна система на  Microsoft, ще се конкурират със серията Lumia на Nokia.

През миналата седмица директорът на подразделението за мобилни устройства Дж. К. Шин прогнозира, че продажбите на Note II може да се окажат 3 пъти по-силни от тези на предишния модел през първите 3 месеца след началото на продажбите, което предполага реализирането на около 10 млн. фоблета до края на годината.

Пълните тримесечни резултати на компанията се очаква да бъдат публикувани на 26-и октомври.

Доста анализатори обаче очакват поредицата от четири последователни силни тримесечия да приключи през декември, тъй като най-големият производител в света на смартфони, телевизори и чипове за компютърна памет развива маркетингова дейност за противопоставяне на новия iPhone на Apple на претъпкания пазар на смартфони, изчисляван на 200 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
fallback