fallback

Workday цели борсова оценка от 3,6 млрд. долара

Това ще е най-голямото технологично IPO за годината след това на Facebook

19:02 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това ще е най-голямото технологично IPO след „бедствието“ Facebook: софтуерната американска компания Workday се стреми въпреки разбитото доверие на инвеститорите на Wall Street към оценка от 3,6 млрд. долара.

Губещата иначе компания планира да набере на Wall Street повече от 500 млн. долара, както става ясно от подадените до Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) документи. Morgan Stanley и Goldman Sachs са основните поематели, предава Ройтерс.

Workday планира да пласира 22,75 млн. акции в ценовия диапазон 21-24 долара. Инвеститорите обаче ще поемат значителен риск: Workday се разраства бързо, но отчита загуби. През първата половина на годината компанията удвои приходите си до 119,5 млн. долара, но загубите са 46,9 млн. долара. В близко бъдеще не се очаква печалба, предупреждава компанията в своите документи до SEC. Приходите от IPO-то ще помогнат за разширяване на бизнеса и придобиване на други компании. Workday влага сериозни средства в научноизследователска и развойна дейност, като само в първата половина на годината вложенията са в размер на 44,3 млн. долара.

Фирмата предлага софтуер за човешките ресурси в "облака": програмите вървят на сървърите на компанията, клиентите ги достъпват в интернет. И Google използва услугата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници. Все пак Workday има агресивни конкуренти като Oracle, която възнамерява да качи в бъдеще своя софтуер в облака, както и Salesforce.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
fallback