fallback

Sharp намери временно спасение чрез милиарден кредит

Финансовата инжекция ще помогне, но компанията няма да се размине без радикални съкращения на разходите

13:59 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпадналият в криза японския електронен гигант Sharp потвърди в петък финансовата инжекция от няколко милиарда долара от основните обслужващи го банки. Като цяло концернът ще получи от Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group кредити с еквивалент от 3,6 млрд. евро, предаде Ройтерс.

За кредита преди десетина дни предаде първо Bloomerg, която писа, че компанията  преговаря с няколко банки за друг синдикиран заем. Според материали на местните медии кредитното споразумение е сключено на 31-и август – в деня, в който се очакваше да се сключи и договорът за влизането на Foxconn в японския концерн. Вместо това изпълнителният директор на Foxconn Тери Гоу отпътува от Токио след неуспешни преговори, което доведе до нов спад на и без това обезценената акция на Sharp.

В момента Sharp се бори с високи загуби, а през идната година ще дойде падежът на тежки кредити. С парите концернът си осигури засега оцеляването. 

Според експерти обаче бъдещето на компанията остава несигурно. „Има много неясноти, особено около перспективата за приходите", каза Наоко Немото от рейтинговата агенция Standard & Poor's. В началото на септември S&P понижи рейтинга на Sharp с две степени, лишавайки го от инвестиционен статут до ВВ+, което ще възпре някои институции да инвестират в облигациите на компанията. Решението дойде, след като концернът обяви загуба за второто тримесечие от 1,76 млрд. долара.

Компанията е в тъмночервената зона на загубите, но обещава за започващата от началото на април следваща фискална година отново значителни печалби. За това трябва да спомогнат радикални строги икономии, масови съкращения, продажби на бизнеси и затваряне на някои заводи. Заедно с продажбата на отделни активи Sharp може да се сбогува с общо 10 000 свои служители, стана ясно в края на август.

Преди дни пък стана ясно, че изпадналият в затруднения концерн е трябвало да ипотекира сградата на централата си в Токио, както и доста фабрики, за да гарантира кредит в размер на 150 млрд. йени (около 1,5 млрд. евро), както пише японският вестник Asahi Shimbun.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
fallback