fallback

Платформата за наеми Airbnb търси още свежи инвестиции

Сайтът за краткотрайни наеми бързо се разраства, като до този момент предлага имоти в над 30 хил. града в над 190 държави по света

14:16 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Платформата засега предлага имоти под наем в над 30 хил. града по цял свят. Снимка: Investor.bg

Онлайн платформата за краткосрочни наеми на имоти по света Airbnb.com напоследък става все по-популярен не само сред пътуващите, които искат да наемат хубаво жилище за ден и повече, докато са на посещение в определена държава, но и за собствениците на имоти, които искат да спечелят от краткосрочен наем на жилищата си.

Проверка на Investor.bg в платформата сочи, че към момента има свободни апартаменти за наемане в над 30 хил. града в над 190 държави из целия свят. Всеки желаещ може да си наеме единична стая в апартамент, цяло жилище с различна квадратура, вила край морето или малко корабче, закотвено до някой кей.

AirBnb стартира като класически start-up проект, за който съвсем за кратко време бяха генерирани много инвестиции.

Напоследък платформата набира все повече нови „свежи“ инвестиции за себе си.

Компанията, чието седалище се намира в Сан Франциско, набра нови 100 млн. долара в третия си инвестиционен рунд, а към момента оценката ѝ е между 2 и 3 млрд. долара.

Въпреки че повечето инвеститори, които вече са инжектирали определена сума пари в Air Bnb, също искат да участват, достоверен източник на технологичния блог Techcrunch информира, че сега се е появил нов желаещ да вкара свежи инвестиции в разрастващата се платформа.

Инвеститорите искат да видят ръст във финансовите резултати и това би било единственото нещо, което би ги задоволило. А компанията вече отчита явен такъв.

Airbnb взима средно по 10% от всяка състояла се сделка през платформата. С други думи, ако вие наемете апартамент през сайта, 10% от преведените от вас пари за резервация на имота ще отидат в компанията.

Отчети на компанията показват, че към юни 2011 г. през нея са били направени общо близо 2 млн. резервации. От старта на платформата през август 2008 г. до януари тази година резервациите са били общо 5 млн. Към края на юни те вече са 10 млн.

Нека предположим, че компанията задържи и за напред това темпо на ръста. Ако по-евтините предлагани имоти в платформата са на средна цена от 70 долара на вечер, е възможно да достигнем до извода, че годишно печалбата ѝ може да стига до 168 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 27.08.22 г.
fallback