fallback

Белият дом затяга изискванията за киберсигурността на ключови обекти

Предлага се да бъде създаден нов съвет по киберсигурността към вътрешното министерство на САЩ

13:00 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Белият дом ще поиска от федералните агенции да разработят насоки за киберсигурността на ключова инфраструктура във водния, енергийния и други сектори, предаде Ройтерс, като се позова на запознати анонимни източници.

Предвижда се Вашингтон да даде на агенциите 90 дни, за да предложат нови регулации и да създадат нов съвет по киберсигурността към вътрешното министерство на САЩ, в който да се включат и представители на министерствата на отбраната, правосъдието и търговията и директорът на разузнаването.

Всички агенции, които не са на пряко подчинение на американския президент, каквито са енергийните регулатори например, ще трябва да посочат отговорно за киберсигурността лице.

Проектът за засилване на киберсигурността включва елементи от законопроекта, който беше предложен през миналата година, но беше оттеглен заради силния отпор на индустрията.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност в американския Сенат Джо Либерман е един от авторите на спорния законопроект и основен поддръжник на идеята за засилване на киберсигурността в индустрията.

„Към вътрешното министерство трябва да има ясен орган, който да се занимава с оценка на рисковете за критичната инфраструктура и да идентифицира тези системи или активи, които са най-уязвими от кибернетична атака. Този орган трябва да издаде и стандарти за поддържане на адекватна киберсигурност на тези системи и активи“, посочва Либерман в писмо до президента на САЩ Барак Обама.

От Националния съвет по сигурността на САЩ потвърдиха идеята, но отказаха да я коментират в детайли. Коментар отказват също така Пентагонът и търговското министерство на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 02.09.22 г.
fallback