fallback

Intel става по-песимистичен

Най-големият в света производител на чипове намалява прогнозата си за третото тримесечие

18:12 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

 

Най-големият в света производител на чипове Intel става песимист: поради неочаквано вялото търсене в петък концернът намали прогнозата си за продажбите и печалбата за текущото трето тримесечие.

Вместо продажби в диапазона от 13,8 до 14,8 млрд. долара от юли до септември сега се очаква те да достигнат само 12,9 до 13,5 млрд. долара, обяви изненадващо Intel. 

Брутният марж вероятно вместо целевите 63% ще е само 62%. В резултат на това концернът намалява и годишните си прогнози за приходите и брутен марж, като новите цели ще станат ясни с публикуването на данните за третото тримесечие на 16-и октомври. Като причина Intel назова неочаквано намаляване на търсенето от корпоративни клиенти, които нормално закупуват повече техника през третото тримесечие. Освен това търсенето на бизнес клиенти на нови компютри и продажбите в развиващите се пазари също са се забавили. Бизнесът на центровете за данни обаче се развивал спрямо очакванията. Още в началото на седмицата на пазара се появиха слухове за предстоящото предупреждение за печалбата на дружеството.

Intel се счита за барометър за цялата компютърна индустрия. Четири от всеки пет процесори за персонални компютри - сърцето на всеки компютър – са производството на калифорнийците. Низходящата тенденция обаче бе предизвестена. Двата големи производители на персонални компютри Dell и HP, както и по-малкият конкурент AMD вече съобщиха за проблеми.

В допълнение към икономическа несигурност гигантът в производството на полупроводници  трябва да се справи и с появата на таблети и смартфони. По отношение на новите мобилни устройства концернът е сравнително слабо представен, защото тук се използват предимно микропроцесори на конкурента ARM. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
fallback