fallback

Tesco влиза на пазара на дигитални книги

Британската верига се опитва да предлага повече електронни услуги на клиентите си

16:44 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големият търговец на дребно във Великобритания и трети по големина в света - веригата Tesco, очевидно влиза в бизнеса с дигитални книги. Компанията нареди на рафта си и Mobcast, която осигурява платформа за продажба на електронни книги, предаде Ройтерс.

Сделката е малка за мащабите на Tesco - около 7,15 млн. долара, но показва посоката на развитие на веригата.

Mobcast е основана през 2007 г., когато на пазара се появява и първият Kindle, от Тони Линч и автора Анди МакНаб. С базираната на облака услуга на Mobcast Tesco ще получи достъп до 130 000 заглавия на дигитални книги от британски издателства. Те могат да бъдат четени на смартфони, електронни четци и таблети. Според експерти разширяването на дигиталното портфолио на Tesco ще позволи на компанията да получава по-добра обратна връзка и по този начин да повлияе по-ефективно върху клиентите си.

През миналите години Tesco извърши мащабни сделки в цифровата област. За последно британците придобиха интернет радиото WE7, което е конкурент на Pandora, а през миналата година купи и компанията за "видео при поискване" Blinkbox.

Сделката е част от опитите на британската верига да предлага повече дигитални услуги на клиентите си, коментира говорителят на компанията Том Хоскин. „Дълго време бяхме един от водещите продавачи на книги във Великобритания. Пазарът на книги става все по-дигитален, очакваме от 20 до 25% от книгите да бъдат в електронен формат през следващата година", добави той.

Но Tesco не е единствената компания в бранша на супермаркетите, която инвестира в бизнеса с електронни книги. През юни конкурентът Sainsbury’s (над 1000 магазина) придоби мажоритарен дял в общността за е-книги Anobii. Платформата е създадена през 2006 г. от Грег Сън в Хонконг и преди 2 години бе придобита от HMV и триото издатели Penguin, Random House и HarperCollins.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 10.09.22 г.
fallback