fallback

Sony вижда първите резултати от преструктурирането

Компанията ще се концентрира в бъдеще над премиум устройствата

19:59 | 30.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кадзуо Хирай. Снимка: Ройтерс

Sony напредва бързо в рехабилитацията на губещия телевизионен бизнес. Подразделението се приближава по-бързо от очакваното до печелившата зона, заяви новият главен изпълнителен директор Кадзуо Хирай преди официалното откриване на международното технологично изложение в Берлин в интервю за Ройтерс.

Спадът в търсенето на телевизори в световен мащаб е проблем за цялата индустрия. Както и на пазара на смартфони, Samsung надмина японците с агресивната си ценова политика. Sony наскоро обяви, че в бъдеще ще си сътрудничи при производството на органични светоизлъчващи диоди (OLED) с Panasonic, за да поставят заедно Samsung под натиск на този многообещаващ пазар. Битката е за това кой производител първи ще представи на пазара на конкурентна цена устройствата с ниска консумация на енергия и новите високотехнологични диоди, излъчващи светлина.

Хирай е под натиск да обърне нещата в полза на Sony. През миналия месец той намали годишните цели за оперативна печалба на концерна. Освен това се планира премахването на около 10 000 работни места. За преобразуването ще помогне и продажбата на химическото подразделение. "Ние сме в дискусии с няколко заинтересовани компании", каза Хирай. Продажбата на тази част от компанията, която произвеждаше филми за панели и други продукти, се очаква да донесе около 583 млн. евро (58 млрд. йени). Химическото подразделение, което има около 3000 служители в Япония, Съединените щати, Европа и Китай, не се вписвало в ремонтираната корпоративна структура, която включва промяна в мениджмънта и изкупуване на смесената компания за мобилни телефони Sony Ericsson.

Sony също страда и от дълговата криза в Европа. Ръководителят на мобилното подразделение на Sony Кунимаса Сузуки, завява също пред Ройтерс, че „ситуацията в компанията остава не лека". Той е притеснен - не само за Европа, но и за глобалния бизнес. В края на краищата компанията усещала глобалния икономически спад.

Сузуки е сдържан по отношение на въпроси за последиците от поражението на Samsung в патентния спор в окръжния съд на Сан Хосе. Японецът, начело на подразделението от едва 100 дни, не искал да се изказва по темата. Но като цяло делото нямало да има големи последици за богатата на традиции японска компания.

До този момент Sony използва главно операционната система на Google, която косвено е част от патентното решение. С малко думи Сузуки показва колко много го притеснява конкуренцията на доходоносния пазар на смартфони. "Samsung е много агресивна", признава мениджърът на Sony. В сряда вечерта, за изненада на всички, корейците представиха първия смартфон, който ще работи с новата система операционната Windows 8 и така заявиха ясно, че дори и след патентното поражение няма да отстъпят лесно от пазарните си позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
fallback