fallback

Facebook премина през следващото препятствие при сделката за Instagram

Издаването на акции като част от заплащането на собствениците на Instagram бе одобрено

11:24 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-голямата в света социална мрежа е на път да затвори окончателно сделката по придобиването на Instagram. В сряда надзорните органи на Калифорния одобриха издаването на акции като част от заплащането на собствениците на Instagram. „Сделката е честна“, твърдят от California Department of Corporations.

Когато придобиването бе обявено през април, се говореше за покупна цена от 1 млрд. долара. Само 300 млн. долара от тях обаче се очакваше да бъдат платени в брой, а останалата част - чрез 23 млн. на акции Facebook. Заради срива в цената на акциите след IPO-то на социалната мрежа обаче пакетът за придобиване за собствениците на Instagram вече възлиза само на около 740 млн. долара. В момента на преговорите с Instagram акциите бяха оценявани на 30 долара за брой, докато сега книжата се търгуват едва за по 19 долара. Окончателното сключване на сделката все още предстои.

Според материали на присъстващите американски журналисти съоснователят на фотоуслугата Кевин Систром се е държал сдържано по време на на заседанието. Той бил добре запознат с "възходите и паденията на пазарите". „Ние все още твърдо вярваме в дългосрочната стойност на Facebook", казва той, цитиран от Wall Street Journal.

Едва преди около седмица ресорната американска Федерална търговска комисия FTC даде  зелена светлина за сделката. Instagram беше създадена през октомври 2010 г. и първоначално предлагаше услугата си за бързо споделяне на снимки в социални мрежи единствено за iPhone. Седмица преди обявяването на сделката обаче приложението заработи и под платформата Android. В момента Instagram си сътрудничи освен с Facebook и с Twitter и миниблог услугата Tumblr.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback