fallback

Анализаторите очакват нови върхове за Apple

Компанията е най-скъпата в света, но това не означава, че потенциалът е изчерпан

15:34 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Apple спечели титлата най-скъпа компания в историята на пазарите, но въпреки това все още има потенциал за поскъпване. Причината е, че коефициентите за оценка са по-ниски в сравнение със средните за индекса Nasdaq Composite, както и че предстои пускане на нови продукти, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

Към момента Apple се търгува при съотношение цена на акция към годишна печалба от 15,4 пъти. Средната стойност за съставения от общо 2 495 компании индекс Nasdaq Composite e 16,5. Освен това ръстът на печалбата на технологичния гигант изпреварва поскъпването на акциите, а това също води до нисък коефициент P/E.

За последното десетилетие акцията е поскъпнала 80 пъти, докато печалбата е нараснала 300 пъти – от 9 цента на акция за 2002 година до 28,05 долара на акция за миналата фискална година.

Очакванията са ръстът на печалбата да продължи да се ускорява, тъй като намеренията на изпълнителния директор Тим Кук са колосалните 117,2 млрд. долара в брой, с които компанията разполага, да се използват за развитие на продукти и навлизане на нови пазари.

„Apple има фундаменти, които подкрепят пазарната капитализация на компанията. Печалбата е голяма, кешът е много, което за доста компании е недостижимо“, смята Шоу Ву, анализатор в Sterne Agee &Leach.

Според коефициентите за оценка, за да бъде на средното ниво на останалите компании от Nasdaq Composite, цената на акциите на Apple трябва да е 703 долара за брой. Оценките на анализатори, цитирани от Bloomberg, сочат, че през следващите 12 месеца акциите ще поскъпнат до 736,70 долара за брой.

„Хората прекарват много време в размисли за пазарната капитализация. Аз очаквам тя да нарасне, но това е заради представянето на компанията и трупането на кеш, не заради догонването на оценъчни коефициенти“, смята Питър Каразерис от Thrivent Financial of Lutherans.

Високите очаквания са свързани с предстоящото представяне на новия модел iPhone и нов, по-компактен таблет iPad. Прогнозите са, че това ще се случи на 12 септември, като в момента основната неизвестна е кога двата продукта ще влязат в продажба и съответно ще започнат да носят финансови резултати за компанията.

През миналата фискална година iPhone и iPad генерираха над 60% от общите приходи на Apple, докато делът на iPod се сви до 6,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
fallback