fallback

Google намери паркинг за част от парите си в брой

Онлайн концернът ще инвестира в облигации на автомобилни производители

11:45 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският онлайн гигант Google намери нов паркинг за част от своя паричен резерв в размер на 40 млрд. долара в брой. Става дума за облигации, които се гарантират с автомобилни кредити. През последните месеци интернет компанията инвестира стотици милиона долара в подобни облигации, като в основата на повечето от тях са обезпечени с автомобилни кредити или с вземания по кредитни карти, пише Wall Street Journal.

Сред най-новите инвестиции на Google са и оценените с топ рейтинг ААА облигации на автомобилните производители Honda и Hyundai. До този момент Google влагаше средства само в американски облигации и други книжа с нисък риск. 

Преориентацията на Google е пример за промените в инвестиционната стратегия на много от компаниите, които вече са започнати или дори са приключили. Американските държавни ценни книжа дълго време бяха предпочитани във финансовите отдели. Но тъй като приходите остават на постоянно ниско ниво, компаниите търсят нови възможности за инвестиции за парите си. При това става дума за това, портфолиото им да носи по-високи приходи. "Ние не се опитваме с това да получим хоумрън", казва Брент Калиникос, който ръководи капиталовите инвестиции на Google .

Кешовите резерви на Google са на едно от най-високите равнища сред компаниите от индекса S&P 100, по-високи са те само при General Electric, Goldman Sachs и Microsoft, показват данни на FactSet. А и Google не е единствената компания, която залага на едро на финансовите пазари. И технологичният концерн 3M и счетоводната компания Automatic Data Processing са придобили подобни облигации през тази година.

Около 80 компании, включително и мениджъри на активи и шепа големи корпорации посягат към бизнеса с автомобилни облигации, казва Брайън Уейл, ръководител на подразделението по секюритизация на Barclays. Това са приблизително два пъти повече клиенти, отколкото преди година.  "Инвеститорите са убедени, че пазарът е безопасен и силно ликвиден".

Облигации, обезпечени с активи, в момента възлизат на по-малко от един процент от паричните резерви на Google. Както обяснява компанията, тя купува преди всичко краткосрочни,  висококачествени дългови ценни книжа и участва в сделки, които са свръхобезпечени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 20.08.22 г.
fallback