fallback

HTC загуби 1 млрд. долара пазарна капитализация само за два дни

От началото на годината акциите на компанията са паднали с над 50 на сто

10:53 | 08.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дори и най-бързите производители на смартфони понякога се движат твърде бавно. Само преди четири години тайванската компания за смартфони HTC стана първият производител, който предложи устройства, задвижвани с операционната система Android на Google. Целият технологичен свят бе притихнал, а инвеститорите се стекоха към акциите. Но след това тайванците изпуснаха връзката към Apple и Samsung Electronics. А инвеститорите вече се страхуват, че за HTC може и да не остане достатъчно място на пазара, пише в свой анализ Wall Street Journal. Последният повод за притесненията са наскоро публикуваните данни за тримесечието на компанията. След едно наглед почти безобидно предупреждение за спад на резултатите акциите на HTC се сринаха. Само за два дни концернът загуби над 1 млрд. долара от своята борсова стойност.  Преди това HTC предупреди, че през третото тримесечие бизнесът ще се забави. За юли компанията обяви срив в приходите с цели 45%, защото конкуренти като американския Apple и корейския Samsung Electronics са по-добре посрещани от потребителите.

В понеделник акциите на HTC поевтиняха с 6,9%, а във вторник сривът продължи, като курсът падна с още 7% до 240,50 нови тайвански долара (около 6,50 евро). От началото на годината борсовият курс на HTC е паднал с над 50 на сто. Близо четиридесет чуждестранни институционални инвеститори продадоха от февруари насам своите акции в HTC, включително и фондове, управлявани от UBS и Invesco. А 88 други са намалили своето дялово участие в HTC, показват данни на FactSet.

Бизнесът на тайванците „вероятно ще се влоши допълнително, защото ние не очакваме, че през тази година ще има ускорител или нов супер продукт", казва неназован американски мениджър на хедж фонд. „Пазарът сега очаква, че маржът на печалбата и продажбите на HTC през четвъртото тримесечие ще бъдат още по-слаби, отколкото през и без това много лошото третото тримесечие“. 

По данни на мениджъра на хедж фонда сега борсовите посредници и фондовете начисляват годишна лихва от около 8 на сто, ако продавачите на късо заемат акции на HTC. Това показва, че инвеститорите са в очакване на допълнителен спад, който да надхвърли тези 8 процента и да им донесе печалба.

HTC не пожелава да коментира случващото се на борсата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
fallback