fallback

Регулаторът отново размаха пръст на мобилните оператори

Комисията за регулиране на съобщенията иска от телекомите да спазват законовата процедура при възлагане на събиране на задължения на външни фирми

17:50 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще изпрати официално писмо до мобилните оператори, с което ще ги предупреди да спазват законовите процедури, когато възлагат събирането на задължения на абонати на колекторски фирми.

Това съобщи председателят на комисията Веселин Божков на пресконференция в Добрич, предаде БТА.

„Недопустимо е абонатът да не бъде уведомен за неплатената сметка, да не получи покана да я погаси и ако не го направи - операторът да не го извести, че ще прехвърли задължението към специализирана фирма“, коментира Божков.

Той допълни, че колекторската фирма от своя страна трябва да информира длъжника какви действия ще предприеме, а не веднага да започне изпълнително производство.

Веселин Божков посочи, че в последните месеци са получени много сигнали от потребители за силови прийоми на колекторски фирми за събиране на задължения. Абонати на мобилни оператори са се оплаквали в комисията, че за задължения от порядъка на 5-15 лева се е оказвало, че трябва да плащат по 500 лева.

В края на юни мобилните оператори получиха и писма с препоръки от омбудсмана Константин Пенчев също по повод на прехвърлени задължения на абонати към външни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
fallback