fallback

Китай продължава да блокира сайта на Bloomberg

Въпреки че цензурирането на чуждестранни сайтове в Китай е често срещана практика, продължаващата вече месец забрана на Bloomberg е неочаквано сурова реакция

21:56 | 30.07.12 г.

Си Дзинпин, който се очаква да оглави правителството в Пекин по-късно през годината. Снимка: Ройтерс

Интернет страницата на Bloomberg е блокирана от китайските власти вече цял месец, след като в статия публикувана на сайта бяха описани богатствата натрупани от семейството на Си Дзинпин – човекът, който се очаква да оглави правителството в Пекин по-късно през годината, съобщава Financial Times.

Въпреки че цензурирането на чуждестранни сайтове в Китай е често срещана практика, продължаващата вече месец забрана на Bloomberg е неочаквано сурова реакция, разкриваща степента, до която публикацията е вбесила властите в Пекин.

Пекин е опитвал да оказва натиск върху чуждестранни медии и по други начини също. През седмиците след публикуването на статията служители на Bloomberg в Китай са били следени от агенти на китайските служби, докато китайски банкери и финансови регулатори са отменили предварително уговорена среща с Матю Уинкъл, главният редактор на Bloomberg.

Освен това китайски следователи са посетили местни инвестиционни банки, за да проверят дали институциите са предоставяли информация на Bloomberg, разкриват източници на Financial Times.

В публикацията си от 29 юни, използвайки публични данни Bloomberg разкрива, че разширеното семейство на Си притежава инвестиции в компании за 376 млн. долара, 18% дял в оценявана за 1,73 млрд. долара компания за добив на редки метали, 20,2 млн. долара в публична технологична компания, луксозна вила в Хонконг на стойност 31,5 млн. долара и поне още 6 други недвижими имота в същия град на обща стойност 24,1 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
fallback