fallback

Тримесечната загуба води до съкращаване на 5 000 души в Alcatel Lucent

Трябва да предприемем по-агресивно преструктуриране, убеден е главният изпълнителен директор Бен Верваайен

15:50 | 26.07.12 г.

Производителят на телекомуникационно оборудване Alcatel Lucent обяви, че планира да съкрати 5 000 работни места в опит да спести разходи, след като съобщи за нетна загуба през второто тримесечие, предаде ВВС.

Съкращаването на 6,4% от работната сила ще позволи на френско-американската група да спести 750 млн. евро, твърдят оттам. В момента в компанията работят 78 000 души.

Загубата за второто тримесечие е достигнала 254 млн. евро при печалба от 43 млн. евро за аналогичния период на 2011 г. Приходите са намалели със 7,1% до 3,5 млрд. евро.

След публикуването на резултатите акциите на  Alcatel Lucent загубиха 5,5% от стойността си.

„Ясно е, че от гледна точка на влошаващата се макроикономическа среда и ценообразуването на конкурентите в определени региони ... трябва да предприемем по-агресивно преструктуриране“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Бен Верваайен.

Базираната в Париж компания е изправена пред предизвикателствата на залитащата световна икономика и тежката конкуренция на китайската Huawei Technologies и шведската Ericsson.

Alcatel Lucent си е поставила за цел да понижи разходите с 1,25 млрд. евро до края на 2013 г., като мерките ще включват освен съкращаване на персонал прекратяване на непечеливши договори.

Наскоро конкурентите ѝ от Nokia-Siemens Networks обяви, че ще съкрати 17 000 работни места, или 25% от персонала си в опит да рационализира дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 09.09.22 г.
fallback