fallback

AT&T отчита нов ръст на приходи и печалба

През второто тримесечие операторът е активирал 3,7 млн. iPhone, спрямо 4,3 млн. броя между януари и март

15:59 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: AT&T

AT&T Inc отчете във вторник ръст на печалбата и приходите за второто тримесечие на годината, както и неочаквано високо нарастване на клиентската база. Вторият по големина американски мобилен оператор е добавил 320 000 абоната на договор през месеците между април и юни. Шестима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изразиха очаквания за средно 233 000 нови абоната, предаде агенцията.

AT&T отчете печалба от 3,9 млрд. долара за тримесечието, или 66 цента на акция, спрямо 3,59 млрд. долара, или 60 цента на акция в същия период година по-рано.

Приходите на базираната в Далас компания нарастват минимално до 31,6 млрд. долара спрямо 31,5 млрд. долара година по-рано, но са малко под очакванията на анализаторите от 31,7 млрд. долара.

По време на това тримесечие AT&T продаде контролния пакет акции на световно известните телефонни справочници Yellow Pages на инвестиционния фонд Cerberus Capital Management за 950 млн. долара, от които 750 млн. долара ще бъдат платени в брой, а останалите 200 млн. ще бъдат оформени като запис на заповед.

AT&T е спечелила най-много, подобно и на миналото тримесечие, от силния ръст на бизнеса с данни. Във вече най-голямото подразделение на компанията приходите са нараснали с 8%. По този начин компанията компенсира двуцифрения процентен спад при класическата телефония. Американският концерн искаше да засили бизнеса си с мобилната телефония чрез T-Mobile USA, собственост на германската Deutsche Telekom, но през декември след дълго протакане сделката се провали. Заради провала на придобиването американската компания плати и обезщетение на германския концерн в размер на 3 млрд. долара.

През второто тримесечие AT&T е активирала 3,7 млн. iPhone, спрямо 4,3 млн. броя между януари и март, далеч от рекордните 7,6 млн. активации през четвъртото тримесечие на 2011 г., когато бе световната премиера на iPhone 4S. През второто тримесечие операторът е успял да продаде общо 5,1 млн. смартфона. Конкурентът Verizon е продал общо 5,9 смартфона за същия период от време, но само 2,7 млн. от тях са на Apple, като обяснението е в липсата на поддръжка на LTE в мрежата на най-големия оператор.

61,1% от абонатите на договор на AT&T (без тези на предплатените услуги) разполагат със смартфон, отчита още AT&T. Средните приходи от абонат със смартфон са двойно по-високи от приходите на абонати с традиционни мобилни телефони, коментират анализатори.

Очаква се Apple да представи финансовите си данни за тримесечието тази вечер, като ще даде конкретни данни и за продажбите на iPhone, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
fallback